cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Bon temps de febrer, hivern endarrer

Quasi ningú no estima el febrer. És antipàtic, desagradable, rar i fugaç. Aquesta fama de dolent que té entre nosaltres de moment només és un projecte. Diuen, per cert, que quan el febrer no febrereja, és el març que marceja i sobre el temps que ens espera en vistes de les pròximes setmanes s'obrin moltes expectatives. La manca de pluges ja comença a preocupar a molts d'indrets. Les temperatures tenen tendència a baixar de manera progressiva. La lluna dijous, dia 14, arriba al quart creixent a les 4 hores i 33 minuts de la nit. Avui fan festa sant Guillem, santa Escolàstica i sant Caralampí, aquest últim invocat contra els aires contagiosos i infecciosos, portadors de mals a la pagesia i als animals. En el món pagès s'invoca santa Escolàstica, perquè faci ploure. Així mateix també ostenta el patronatge de les dones que s'han casat amb un viudo.

TEMPS DE QUARESMA. Corren les set setmanes de quaresma, sòbries de carn i abundoses en dejunis i abstinències. La gent, de tanta severitat, n'ha anat perdent el costum i aquesta pràctica religiosa s'ha difuminat o desaparegut del tot. Durant la Quaresma la gent gaudeix de la seva passió particular amb el bacallà, els bons aguiats amb carxofes, la colflori o els pèsols. Arriben a la seva esplendor els ous bullits i el cuinat així com les truites d'espàrecs. Dimarts és la festa de santa Eulàlia que guarda de febre i té fama de fer canviar el temps. Segons el calendari de sembres i feines del camp, és ben apropiat sembrar ciurons, patata primerenca, espàrecs, síndries, cogombres, porros i mongetes. Són bons moments, així mateix, per a la plantació d'enciam, tomàtigues i cebes.

QUAN LA QUARESMA ENTRA SECA, SURT SECA. Comença a haver-hi preocupació entre els pagesos per l'escassesa de precipitacions durant les darreres setmanes. Els sembrats aniran magres. La quaresma enguany ha entrat seca i diu la gent del camp que quan passa això sempre hi sol sortir. Per paga la Candelera va riure, i als Estats Units, el dia de la marmota va donar com a resultat que hi haurà sis setmanes més de fred. O sigui, l'hivern no és fora. La Quaresma i el febrer van escassos de santoral i dijous, dia 14, podreu celebrar uns desconeguts sant Ciril i sant Metodi, que són copatrons d'Europa. També és sant Valentí, que celebren sobretot el Corte Inglés, modernament patró dels enamorats, tot i que ell realment era el patró dels lladres i dels estafadors.

EL PRIMER DE L'ANY. És com un ritual. Com la primera oronella o la primera flor de primavera, aquest dissabte a un carrer de Palma he estat a punt d'atropellar el primer turista de l'any que he vist amb calçons curts i sandàlies. Anava despistat amb camisa màniga curta i calcetins blancs. Indumentària perfecte. Si va arribar ahir mateix al migdia ben bé podia pensar que a Mallorca ja som a l'estiu i era qüestió d'aprofitar les sensacions d'agost que aquests dies de calmes ens brinden. M'ha agradat veure'l. Deu ser un signe inequívoc del canvi climàtic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris