cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Decidiran per tu

El món llibreter segueix amb gran atenció, i amb cert vertigen, els canvis que s'esdevenen. Canvis que no són sempre per a millor. Grans concentracions de poder empresarial (editorial) per part d'uns pocs i que en no massa temps suposarà un dirigisme que ja va començar el segle passat. No serà només el lector, el client, qui trobarà molt aviat, el panorama d'un sol color, car els autors, els anomenats «creadors» es trobaran molt aviat, que la sortida en davant, de la seva feina, dependrà totalment d'un grapadet, cada cop més reduït . Tot dependrà, d'un llistat ben curt de personatges. S'haurà de passar pel tub de certs lobbys intel·lectuals o no s'existirà. Ja hi ha col·legues que s'han avançat i han anat a conèixer la famosa Lulú. Per altra banda, hi ha els optimistes no gens informats, que pregonen que serà el moment dels petits editors independents, cosa dificilíssima quan la vinculació logística dels grups de distribució és viu tan lligada al món editorial, com una mateixa cosa. Ho tenen arregladet i no és pas fruit de cap improvisació. Hi ha situacions de concentració de grups de diverses marques que no són gens fruit de l'atzar mercantil, com se'ns vol fer creure. És la gran fal·làcia posada a punt per un liberalisme de repartidora que engegà, al nostre país, la socialdemocràcia, i que ara, ja no el sap aturar. S'ha combinat l'entrega de creus de Sant Jordi amb importants i exclusives quotes de publicitat a TV3 i molts altres tipus de favors utilitzant mitjans públics, quasi tots concentrats al mateix gran grup editorial, formant, a l'hora d'arribar al públic, una autèntica OPA difusora editorial. Concentrant-se en un, s'ha fet possible el gran monopoli que existeix avui.

Millora de servei al client? Millora de l'edició? En català? Simplificació logística? Agilitat en les comandes?... res de res! Una simple i vulgar operació dissenyada molt meticulosament i amb desenllaç a llarg termini(que ja és avui) complint amb puntualitat un projecte que s'engegà, fa temps, per arribar a uns objectius que no deixassin caps amollats, lligant-ho tot de manera contundent i implacable. El cinisme arriba a tal punt, que en el seu dia s'acomiadaren els professionals competents de tota la vida i avui, quan les comandes esdevenen reclamacions, s'excusen donant la culpa als immigrants malpagats que ocupen el seu lloc adduint que «no coneixen cap idioma més que el seu, i treballen per intuició». En el passat no existiren errors comercials, intervencions reals de determinades banques, el que succeí realment, fou el llançament de determinats torpedes ... i feren forat, enfonsaren el veí i en tocar fons, foren reflotats i incorporats amb els «vivas i cap a palacio!» dels polítics de torn.

Era desitjable en aquests temps de globalització de mitjans, una OPA de llibres, d'aquestes característiques? Es notarà a la llarga, la força d'aquest dirigisme cultural, paternalista i barroer que caracteritza determinades marques que s'imposen. Ens arribaran a descobrir el pa amb tomàtiga. Tot quedarà reclòs en la mateixa línia editorial, en el camp de les idees, formant una mateixa cosa.

Ara, una esquerrana molt alliberada sexualment que redescobreixi l'Edèn, ara una noia marroquina que trenqui motlles a la vora del darrer llibre del C.Vidal, del darrer de l'Aznar i del dirigit examen amb nota al ZP, tot dintre del mateix servei de novetat, la mateixa capsa i servit per un mateix proveïdor que a la vegada acaba sent un únic editor, convertint-ho tot, o quasi tot, en una rutilant i llambrejosa merda ideològicament homogeneïtzada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris