cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Els carnestoltes fan voltes

Quan les altes pressions s'instal·len a la nostra latitud, i el temps es converteix en monòton, molts de dies bons fan un any dolent. La situació estacionària de l'anticicló s'ha acabada. Momentàniament. Les temperatures ja anuncien el proper esclat de la primavera i d'aquí a tres setmanes hi haurà flors de tots els colors. Fins ara hem viscut dies més propis del mes d'abril. Els darrers hiverns han tingut un comportament anormal. Els del trienni 2002-2005 foren molt freds i, per contra, tant l'hivern passat com l'actual són anormalment càlids. A les previsions no hi ha grans canvis a la vista. En tot cas, es presenta un febrer sec i ja se sap que quan la Quaresma entra seca, surt seca. No es preveu gaire fred. Al manco durant la setmana que dóna peu a l'entrada de la Quaresma.

FESTES DE LLIBERTAT I ALEGRIA. El temps de Carnaval ara ho ocupa tot. La data d'aquests dies varia d'un any a l'altre i es calcula en relació amb la Setmana Santa, i aquesta, d'acord amb la primera lluna de primavera. Les de Carnestoltes, són unes festes d'hivern molt significatives. Es un moment de trànsit a la nova estació. Antigament el període carnavalesc era més ampli i englobava els mesos de desembre, gener i febrer. L'esperit actual -al menys a les Balears- és una mica decebedor. Canalitzat pels ajuntaments, arreu s'ha perdut el seu sentit original.

CARNAVAL ACTUAL. El concepte de disfressar-se antany era molt distint al d'ara. La gent es disfressava per divertir-se, no importava l'estètica de la disfressa, sinó la seva funció. Amb els anys s'han adoptat models aliens, com els de Rio, Canàries o Venècia, que són carnavals de bon gust i un poc de postal de l'espectacle. Els tradicionals estan en decadència. Carnaval significa divertiment públic i sàtira de la vida quotidiana i l'autoritat. Des del moment que es varen reglamentar, seguint els paràmetres de «bon gust» i els criteris dels regidors de torn, tots els seus encants i turbulències s'acabaren. Com a fill de la Quaresma, el Carnestoltes anava carregat d'intencions socials. El fet fonamental de poder-se emmascarar permet a homes o dones, canviar de caràcter i fins i tot de sexe durant unes hores.

.

AVUI, SANT BLAI. Haureu preparat els caramels i la regalèssia per anar a beneir a sant Blai, que exerceix la medicina de tot mal a la gargamella. S'ha d'aprofitar la seva qualitat d'excel·lent benefactor per les coses del coll. Sant Blai també és invocat en aquells casos d'infants que tenen dificultat de començar a parlar. A l'església rural de Sant Blai, a Campos, es beneeixen els panets o galetes de Sant Blai i també l'oli. Un sant del que conten que temps enrere va ser eficaç protector dels caçadors. Per Sant Blai convé cavar -i encara sembrar- els alls, sanar els porcells i posar lloques. Sereu a temps de fer llenya, perquè el fred encara no ha vingut tot. Dimarts, dia 5, és santa Àgueda, que protegeix d'incendis.

Sembrau alfabegueres i cebes. A partir d'aquest dia es poda la vinya. Dissabte que ve, dia 9, celebrarem a santa Apol·lònia, patrona dels dentistes.

El Carnaval expressava l'alegria oficiosa enfront de la tristesa obligada de la Quaresma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris