algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Incertesa davant la creació del Consell de les Llengües Oficials

Amb incertesa llegesc a la premsa la notícia que s'ha constituït el Consell de les Llengües Oficials a l'Administració general de l'Estat. Són molts els interrogants que se'm plantegen entorn d'aquest nou òrgan que, diuen, « vetlarà perquè el Govern compleixi la legislació amb les llengües cooficials i potenciarà els drets lingüístics dels ciutadans». Vet aquí una petita mostra dels meus dubtes: reconeixerà aquest òrgan l'existència de les quatre llengües "i no cinc" que segons tota la comunitat científica hi ha a l'Estat? Permetrà el secessionisme lingüístic de determinats governs autonòmics? Vetlarà perquè m'entenguin si parl en la meva llengua en una comissaria de policia? I perquè m'hi parlin? Em garantirà que pugui triar una pel·lícula en català si vull anar al cinema? O que pugui expressar-m'hi davant l'administració de justícia? Farà possible que si me'n vaig a viure a Madrid els meus fills rebin l'ensenyament en català? Impedirà que un taxista em tregui del seu vehicle si em sona el mòbil i hi contest en català? O que si vaig a una botiga de Mallorca m'entaferrin un «habla en cristiano, que no te entiendo»? Deixarà que els representats polítics que he elegit parlin en la meva llengua al Congrés, al Senat i a les institucions europees? O que pugui escollir entre un bon ventall de canals de televisió o emissores de ràdio en català? M'agradaria que fos així, que l'òrgan esmentat satisfés les meves aspiracions "legítimes, recordem-ho" en el camp de la llengua. Vist, però, l'estat de coses actual, em fa l'efecte que tot plegat no serà més que paper banyat.

Joan Llull.
Sant Llorenç.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris