nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

El pollet de gener puja amb son pare al galliner

Tenim el mes de gener a punt de desaparèixer. La temperatura és alta, massa, per l'època de l'any en què ens trobam. Els canvis no arriben i no fa el fred que pertocaria. No fa temps ni d'escalfar-se devora la xemeneia. Recorda un refrany que lluna rodona torrents per estona i precisament aquests dies enrere l'hem pogut veure al rotlle. Els estelers del temps diuen que aquesta sol ser una senya de canvis i sol anunciar pluges i fred. El quart minvant arribarà dimecres, dia 30, a les 6 hores i 3 minuts de la matinada a Escorpí amb pronòstics de temps variable segons els nous almanacs. El febrer entrarà amb ambient prou agradable tot i que no convé oblidar que tard o prest l'ha de fer. Ara veurem...

EL DIJOUS LLARDER OBRI EL CARNAVAL. Els ametlers estan a la plena floració i a foravila hi ha poca feina. Demà és Sant Tomàs d'Aquino, patró dels llibreters, científics, estudiants i universitaris. Aquest sant és invocat per aprovar els exàmens i contra les tempestes i els llamps. Enguany el calendari perd el primer full coincidint amb el Dijous llarder, que enceta el carnaval, malgrat que actualment n'hi ha que el comencen abans i l'allarguen fins quan volen. Diu la cançó que es dijous llarder/sobrassada, sobrassada/ el Dijous Llarder/ sobrassada menjaré. Aquest dia és de rigor també menjar ensaïmada de tallades d'encarabassat.

PER LA CANDELERA, EL FRED O ÉS DAVANT O ÉS DARRERE. Divendres, amb l'arribada del mes de febrer, serà el torn de santa Brígida, advocada de les dones velles, paridores i comares. L'invoquen els cantants per tenir bona veu. Dissabte se celebra la Presentació del Senyor, antigament Purificació de Maria, popularment coneguda com la Candelera, pel ritu de la llum, marededéu patrona dels cerers i dels electricistes. Hi ha moltes versions dels refranys referits a aquest dia. Un dels més coneguts diu que si la Candelera plora, l'hivern és fora i si la Candelera riu, ja ve l'estiu.

PER LA CANDELERA, OUS A LA CARRERA. A principis de febrer acaba la muda de les gallines, que comencen a pondre. Com que hi ha més llum, la posta s'intensifica notablement. Els ous d'aquesta època són molt apreciats per la seva mida. Per la Candelera els ous ja abunden i baixen de preu. De les polles nascudes durant l'hivern anterior convendrà sempre guardar ous per a incubar, elegint les bones reproductores. Als mercats es pot comprar polls a bon preu i així podreu apreciar el gust que tenia abans un aguiat casolà.

TOT COINCIDEIX. El proper cap de setmana ja serà de Carnaval i de rues. Avui ha desaparegut l'autèntic carnaval de les fresses. Encara record els anys de la força que tenien les fresses a Montuïri i fins i tot a Porreres. Finals dels anys setanta i primers dels vuitanta. Eren festes burlesques que han estat substituïdes per unes desfilades molt més pròpies d'altres geografies que tanmateix no aconsegueixen reviure els costums carnavalescs de llavors. Ni els de temps enrere. Potser han guanyat en espectacularitat, però hi hem perdut en tradició. Crec que ja no hi ha remei.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris