nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Bananers?

Ahir era a Madrid per assistir a una reunió de feina. Els temes que hi tractàrem eren diversos i els tòpics també. Ja es poden imaginar... «Què tal per Mallorca? Molt de sol? Vosaltres sou molt tranquils. Els mallorquins us moveu molt poc. El ritme a les Illes és diferent. Mallorca és diferent. A Mallorca teniu molts de doblers. A Mallorca teniu la renda per càpita més alta de l'Estat. A Mallorca hi ha "pel·les"». I un llarg etcètera de grans tòpics que formen part de l'imaginari col·lectiu que existeix pel món sobre les Illes, Mallorca i els seus habitants.

Ara bé, vaig notar la introducció d'un nou tòpic que ja té una certa història i que s'està imposant a gran velocitat: la corrupció. A l'esmentada reunió varen sortir a rotlo alguns temes urbanístics, i aquí és on la mala imatge insular va anar creixent. Els comentaris eren: «Bé, a Mallorca ho teniu tot als jutjats. Vosaltres estau ben acostumats a aquests negocis tèrbols. Supòs que quan hi ha denúncies és perquè els que roben poc i voldrien robar més estan gelosos dels grans corruptes, no?»

Tot plegat feia pena. Aquestes són algunes de les opinions que tenen de nosaltres!! És cert que són tòpics, que alguns comentaris són injusts, que són unes caracteritzacions excessives, però no hi deu haver alguna cosa de certa? No, no vull caure en l'autoodi i estic segur que a Mallorca no som tan diferents de la resta del món, però em fa la sensació que els tòpics com aquests sempre tenen una mica "encara que sigui només una miqueta" de fonament.

En qualsevol cas, valdria la pena saber què es pensa sobre nosaltres per tal d'evitar una imatge que ens pugui perjudicar en molts de sentits: socials, econòmics, turístics, etc. I si no, no està tant malament que ens considerin una república bananera. Potser només ens cal que no véngui el Rei i que sembrem quatre plataners...

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris