cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Memòria històrica sí, però amb rigor

Estic molt d'acord en el fet de voler recuperar la memòria històrica però sempre que se faci amb netedat i sense deixar-se arrossegar per clixés establerts. He de reconèixer que la meva emotivitat és més que excitable quan se parla dels xuetes. Des de ben joveneta em va interessar la qüestió i m'he llegit quasi tot el que ha sortit publicat sobre el tema, que és molt. El meu detector dels decibels de les errades, tòpics i distorsions està graduat a la sensibilitat màxima i detecta sovint com encara la nostra societat va perduda en parlar dels jueus i dels seus descendents. No en sortim, del totum revolutum, de les confusions de noms i persones, dels llocs comuns i d'un cert sensacionalisme.

El meu termòstat i el dels meus companys de Memòria del Carrer va tornar a fer fum la setmana passada amb els titulars i alguns paràgrafs de l'entrevista, publicada al Brisas que l'amic Llorenç Capellà feia a Miquel Font, per comentar i difondre el seu darrer llibre La Fe Vençuda. Cap sospita per als dos personatges esmentats, admirats i amics personals de molts dels components del grup i tampoc cap a la revista, una part degueren ser els dimonions de les impremtes i l'altre les exigències del periodisme, que comprenem, però que poden ferir.

El titular de portada del Brisas, «Los chuetas corrompían a la administración con su dinero» seria ja als jutjats si es referís a qualsevol altre grup social, minoria ètnica o col·lectiu ciutadà. El dimonió que va treure de context aquesta frase (si és que qualcú la va arribar a dir) va fer una jugada de targeta vermella a Capellà, a Font i a la revista i ens va fer bullir la sang heretada dels nostres avantpassats del barri del Segell, víctimes innocents de la intolerància i del fanatisme social i religiós.

La generalització que es fa amb la frase és una grolleria i una falsedat històrica. La veritat és que està ben demostrat que els corruptes eren, a l'època de les acusacions, l'Administració i l'Església. Els xuetons no varen tenir mai tant de poder, (tanta sort alguns haguessin pogut comprar la presó o la condemna a mort). Ben al contrari: els que dipositaren alguns béns en mans del clergat per evitar-ne la confiscació, ja no els tornaren a veure pus mai encara que fossin absolts.

No negarem que, sens dubte, algun xueta va pagar per obtenir avantatges o per aturar els cops ja que, de tots és conegut el cas de l'armador Joan Bonnín de malnom Guarin, que en ple segle XIX, ja va pagar per no anar a lleva. De totes maneres l'intent de suborn a l'Administració per part d'aquest senyor no va ser debades als xuetes. Arran d'aquest fet se va produir el primer sagueig del dos que va patir el Call de Ciutat durant aquest segle. Precisament perquè va ésser un fet puntual encara se recorda i, fins i tot va donar lloc a una dita popular.

El que podem assegurar és que més pics foren extorsionats pels poderosos i no al contrari. Però del que no tenim cap dubte ni un: els números canten, és que la Administració i la Inquisició obtingueren una doblerada amb les persecucions i confiscacions del segle XVII. El paborde Guillem Terrasa en el seu Thesoro de Notícias más dignas de ser sabidas para curiosidad y provecho de los Regnícolas de Mallorca (any 1772) diu que l'any 1691 se recolliren 1.491.256 pesos o lliures mallorquines. Aquesta quantitat era l'equivalent a 4.965.882 de pessetes. Quantitat fabulosa per a l'època. Tant que, segons diu el mateix paborde Terrassa, se suplicà al rei que els valors confiscats no sortissin de l'Illa ja que seria causa de la ruïna de Mallorca.

Un altre dia, amb la tensió arterial recuperada, comentarem altres preocupacions i mirarem de posar ordre en aquests estereotips que no aconseguim vèncer i en la repetició crònica d'anècdotes, llegendes urbanes i tòpics que no aconsegueix trencar l'esforç editorial ni l'acció de tants grups, Llegat Jueu, Memòria del Carrer, Associació Rafel Valls, que fan feina per recuperar la nostra memòria i instal·lar-la en el lloc que li pertoca.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris