nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Ceràmica contemporània

Amb el temps, l'evolució de les arts plàstiques ha possibilitat la variació dels criteris de selecció a l'hora de valorar la preeminència de les diferents disciplines artístiques. Encara que des de sempre, la pintura i l'escultura s'han emportat gairebé tot el protagonisme i les lloances d'excel·lència, d'uns anys ençà han anat agafant força noves aportacions que no han fet sinó enriquir el panorama artístic en tots els seus vessants. Qui hauria dit fa tan sols una vintena d'anys que avui en dia la fotografia podria gaudir de la bona salut i el prestigi que ha adquirit gràcies a la constància i al treball d'aquells que en l'actualitat són considerats els grans mestres? Aquesta reflexió em passà pel cap assistint a la inauguració, el passat dijous a l'Espai Ramon Llull de Palma, de l'exposició Ceràmica contemporània a les Illes Balears. Es tracta d'una mostra que ens arriba avalada pel segell del Projecte Llevant, una iniciativa que ja porta vuit anys de recorregut i que amb el patrocini de diferents institucions i entitats ha centrat els seus esforços en el fet de posar a disposició dels ciutadans exposicions d'alt nivell i gran qualitat artística.

Paul Valéry comentà que la ceràmica neix d'allò útil i necessari, i no li faltava gens de raó; en efecte, les primeres manifestacions d'aquesta art ancestral que sorgeix de la terra i del foc, de la voluntat de l'home per subsistir, van lligades a les necessitats dels humans, encara que amb el transcórrer dels anys s'hagi anat veient i evolucionant com un objecte artístic i els materials s'hagin emprat per crear bellesa plàstica comparable a la qual podríem considerar la seva germana gran: l'escultura. A les nostres illes hi ha una tradició ben consolidada en aquest sentit, però encara s'ha de fer molta feina per establir circuits i canals, per dur endavant propostes i projectes, que possibilitin el coneixement (i, en conseqüència, la valoració que es mereix el treball de tots aquests artistes) d'aquesta tasca d'alta qualitat que s'hauria d'inserir tant als espais públics com a les galeries privades com el que és: Art en majúscula.

Aquest muntatge, que es podrà visitar fins el proper dia 17 de febrer per després emprendre una itinerància cap a Menorca, Eivissa, Barcelona i diverses poblacions illenques, reuneix setze peces de setze ceramistes que, per mitjà de les seves aportacions, proporcionen als visitants una síntesi de la varietat estilística en matèria ceràmica del nostre territori. L'obra Forma de Lluís Castaldo, que es considerat de forma gairebé unànime el mestre d'aquesta faceta de les arts plàstiques a les Illes, protagonitza el cartell de l'exposició. A més de la peça del ceramista solleric, la mostra recull obres d'altres quinze autors: Mercè Alabern, Víctor Andreu, Matilde Blanch, Maria Antònia Carrió, Pilar Cerdà, Margalida Escalas, Amelia García, Sebastiana Munar, Elisenda Pipó, Pilar Sastre, Raimon Gayà, Bel Ramis, Maria Ramis, Lin Utzon i Ricardo Madirolas. Segurament es poden trobar molts més noms que amb la seva feina avancen en la consolidació de la ceràmica com un aspecte molt noble, tant ancestral com essencial, de les arts plàstiques. Esperem que la mostra pugui visitar molts llocs per a gaudi de molta gent. Ah, enhorabona al Projecte Llevant i a la comissària de l'exposició!

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris