lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Per unes festes arrelades, integradores i de nivell internacional

Avui comença el programa de les festes patronals de Palma, les festes de Sant Sebastià. Són, sens dubte, les festes més importants de la capital i haurien d'arribar a ser una fita de referència per a tot Mallorca.

Des de sempre, les festes patronals de Palma han comptat amb una gran participació popular, i des d'aquest punt de vista són unes magnífiques festes.

Des de la perspectiva de l'anàlisi del programa de festes ja hem expressat la nostra opinió sobre la necessitat d'introduir-hi algunes millores evidents. Fa dos anys el programa de festes tocà fons. Un fons amb rostre dels personatges de sèrie de televisió «els Simpson», però amb molta més transcendència que la substitució dels personatges de la cultura popular mallorquina per altres de la cultura televisiva. L'any passat hi hagué rectificacions i millores i, com que era any electoral i les coses anaven com anaven, també hi hagué més pressupost.

Des del nostre modest punt de vista, l'any passat no s'arribà al nivell òptim i pel que sabem d'enguany, tot i que la millora és destacable, tampoc s'hi arribarà.

El programa de festes, considerat en conjunt, millora i incorpora novetats destacades com el concert en memòria d'en Toni Roig que es farà avui vespre mateix a la plaça de Cort i que comptarà amb les actuacions d'Al Mayurqa i Biel Majoral, Herbes Dolces, Oprimits, Musnok i Rock & Press, o l'espectacle «aTIÀr foc» que malgrat les mentides i manipulacions de la camorra espanyolista, agrupa la majoria de colles de dimonis de Mallorca i marcarà un dels punts àlgids de la festa.

Sempre hem pensat que les festes patronals de Palma mereixen un programa que combini l'arrelament a la terra, amb la participació de figures de primera línia a nivell internacional. Ens atrevim a afirmar que el programa d'enguany, i la revetla en particular, tornen anar coixos en els dos aspectes.

S'han de trobar fórmules que permetin que els grups que s'expressen en català, especialment els mallorquins i més especialment els palmesans, trobin més oportunitats de participar en les festes de Sant Sebastià. Resulta que enguany s'ha suprimit la plaça on s'hi programava rock fet en català i a canvi no s'ha incorporat més grups que cantin en la nostra llengua a les altres places. Sincerament, a un servidor se li fa incomprensible. No entenc com s'ha estat incapaç d'introduir més grups que cantin en català.

Pel que fa a la part internacional, cal començar dient, com ja hem fet en altres ocasions, que el mes de gener és el pitjor mes de l'any per trobar estrelles mundials de primera línia que estiguin disponibles. Probablement enguany hagi faltat temps. Però en qualsevol cas, crec que és indiscutible que les festes patronals d'una ciutat de les dimensions, població i potencial econòmic de Palma, mereixen que el seu programa es vegi coronat per l'actuació d'una o dues estrelles de primer nivell internacional.

De la mà de na Catalina Cirer i el seu equip de govern, les festes de Palma anaren perdent identitat i, per tant, capacitat per integrar els nous palmesans. Quina idea d'estima a les nostres arrels, a les nostres tradicions i a la nostra llengua transmet la revetla d'enguany?

De la mà d'Aina Calvo i d'Eberhard Grosske, les festes haurien de recuperar l'arrelament a la nostra terra, història, cultura i llengua; haurien d'esdevenir un convit integrador i participatiu cap als nous palmesans i haurien d'assolir un nivell internacional que mai han arribat a tenir, però que és necessari i possible.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris