algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

L'èxit de Biel Huguet

El líder d'Entesa, Biel Huguet, s'ha apuntat un impressionant èxit. No només ell, per suposat, sinó tota la seva formació. Va ser aquest partit, escindit del PSM després del congrés en que s'aprovà formar el Bloc, el que presentà en públic la idea de reunir tots els nacionalistes en una candidatura conjunta per a les eleccions generals. I va ser el seu dirigent màxim el que, amb una paciència fora mida, anà teixint, contra tot i tants, un experiment que pareixia impossible que acabàs així com ha acabat. Amb la primera vegada en la història que tots els nacionalistes presentaran una sola oferta electoral. És quelcom insòlit. No només en el nacionalisme. Sinó que és un èxit que cap altre polític ha pogut assolir mai. En cap àmbit. Pensem que la dreta, que és l'espai ideològic més concentrat, sempre ha tengut minories competidores al PP. I a l'esquerra, el PSOE ha estat competit per més partits en totes les eleccions hagudes. Aleshores, és la primera vegada que un espai ideològic es concentra totalment. Si és que el consell polític del PSM revalida la decisió presa per la seva executiva despús-ahir. Si així és, la coalició nacionalista serà un fet.

Es tractarà, més enllà de l'èxit polític personal d'Huguet i orgànic d'Entesa, d'una nova formació que implicarà canvis estratègics importants en l'escenari polític mallorquí i per ventura balear. D'entrada, la decisió presa per l'executiva del PSM és donar la raó als seus dissidents. Per copsar la importància de la rectificació cal recordar que Biel Barceló i Pere Sampol, entre d'altres, asseguraren -i no una vegada- el juny de 2006 que el Bloc no era una simple coalició sinó que, després de les eleccions autonòmiques de 2007, es convertiria en una nova formació balear única. Evidentment, no serà així. La nova rectificació del PSM obre un panorama nou. Estrany si se vol, perquè és insòlit que un partit es rectifiqui tantes vegades en tan poc temps, però interessant. Vol dir, per tant, que el Bloc està acabat? S'obren noves línies per pensar en un manteniment per al futur de la coalició nacionalista amb vista al 2011?

La segona pregunta no té resposta a hores d'ara, i no pareix que sigui possible respondre-la afirmativament mai. Però tampoc pareixia possible la coalició nacionalista, i és una realitat, o ho serà si el consell polític del PSM la reafirma. El primer interrogant tampoc no té una resposta clara de manera immediata però no hi pot haver cap dubte que el cop que ha rebut el Bloc és molt greu. Fins i tot si el 2011 es tornàs a engirgolar, quina credibilitat tendria? De fet, el cop és tan enorme com que no afecta només EU a Balears sinó IU nacional. IU perdrà a tot el país els vots que comptabilitzà el 2004 gràcies a Progressistes (40.000), que foren una ajuda considerable. Però, sobretot, la decisió del PSM ajuda a trencar encara més l'estratègia de la direcció encapçalada per Llamazares, que s'enfonsa al País Valencià (on té un diputat que el març perdrà) i té problemes seriosos a d'altres comunitats (a causa de la disputa entre els renovadors de Llamazares i els ortodoxos comunistes), amb la qual cosa el cop balear es deixarà notar intensament. Perquè el Bloc pogués renéixer d'aquí a tres anys a Balears només podria ser si a la fi IU fa aigua a les eleccions i aquí EU entra en un procés de dissolució per formar definitivament Alternativa, que així per ventura seria possible. Però haurà de ploure molt fins que escampi el panorama, ara per ara molt negre per a EU.

Per altre costat, la creació de la coalició nacionalista és un èxit enorme també per a UM. És el cop de puny més directe que ha aconseguit pegar al PSM. I encara que dins UM gairebé ningú no creu en les possibilitats de la coalició, el cert és que la seva simple formulació dóna ales al discurs que el nacionalisme a Balears passa necessàriament per una oferta -com es deia un temps- interclassista. O sigui, allò que sempre ha defensat UM i no el PSM. Una victòria ideològica indiscutible.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris