cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

Una justícia justa?

L'altre dia un amic meu em va contar una eixida que li va succeir no fa gaire. El meu amic té un trosset de terra amb una barraqueta, dins la qual no hi sol deixar gaire coses de valor per si un cas. A la darrera visita que va fer al seu bocí de terra, hi va trobar una endemesa. Resulta que qualcú li havia entrat, dins la barraca. Ben aviat va fer inventari per veure si hi mancava res. Només se'n varen haver duit un objecte de no gaire valor. Tanmateix, l'ensurt i la sensació d'inseguretat hi eren. El lladre, emperò, es veu que era un poc despistat, perquè va perdre una pertinença personal que podia portar fàcilment a la seva identificació.

El meu amic va anar tot d'una a la Guàrdia Civil a posar una denúncia. Allà li demanaren l'import del que li havien pres i ell ho valorà en una cinquantena d'euros. Automàticament li varen dir que per aquesta quantitat, la Guàrdia Civil no obria cap investigació i es limitaven a deixar-ne constància als seus arxius. El meu amic els va dir que no els duria gaire feina localitzar el lladre, car li havia caigut l'objecte personal que els entregà. Però tot va ser debades. No va servir de res que la feina fos bona de fer, com que no s'arribava al mínim, tenien ordre de deixar-ho córrer.

El meu amic se'n va tornar cap a ca seva tot cop-piu, amb sensació de desamparament i indefensió, tot sabent que en qualsevol moment podrien tornar a entrar dins casa seva i ningú no mouria un dit per evitar-ho.

Aquesta feta tot d'una em va fer pensar en altres fetes recents, amb una resposta policial i judicial ràpida i fulminant, malgrat que no causassin cap mal a ningú. Per exemple, quan el Jueves va publicar aquell dibuixet dels prínceps d'Astúries tan famós, el mateix dia ja es va mobilitzar tota la maquinària necessària per segrestar-ne la publicació i retirar tots els exemplars dels quioscs. Els autors varen ser jutjats i multats més aviat que de pressa. Els manifestants que cremaren una fotografia del rei a Girona, dos doblers del mateix. La policia va anar per feina i aviat varen tenir els autors identificats i em sembla que ja estan jutjats i tot.

Un jove que va enviar correus electrònics a diverses empreses exigint-los que etiquetassin els seus productes en català, l'engospà la policia científica després d'una recerca cibernètica. Tampoc no varen estar gaire a dur-lo davant el tribunal.Davant aquests fets hom queda, com a mínim, perplex. Sembla que la justícia no és igual per a tothom, que no hi ha recursos per defensar els drets d'un ciutadà llis, però si n'hi ha, i a voler, per perseguir actuacions que afecten gent més poderosa, malgrat no hi hagi consens social per considerar-les delictives.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris