nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

L'insult fiscal

El Govern espanyol "sigui del color que sigui" es resisteix a publicar les dades de la balança fiscal, és a dir, allò que paguen els ciutadans a l'Administració Pública Central i que es retornen via serveis. A manca de xifres oficials, els ciutadans s'han de conformar amb els càlculs que fan els erudits, com els que ara publica la Fundació BBVA. Segons aquestes dades, l'any 2005 el dèficit fiscal de les Balears arribà als 1.369 milions d'euros, és a dir, un insult a la dignitat dels illencs i un clar espoli dels seus recursos.

Les Balears són l'autonomia on l'Estat més s'apropia dels seus recursos per habitant i any: 1.604 euros, l'equivalent a tot un mes de feina, de suor balear, que se'n va a engreixar altres autonomies. També la comunitat de Madrid tindria dèficit, encara que molt menys que l'Arxipèlag, ja que té cinc vegades més habitants. Però aquest dèficit madrileny és més formal que real, perquè les grans empreses que operen arreu de tot el territori tributen després a Madrid, encara que el gruix d'aquesta riquesa es generi lluny del Manzanares.

És imprescindible que les Balears facin sentir la seva veu amb molta més força a Madrid. És imprescindible que es forcin noves iniciatives per aconseguir la reforma del Senat i convertir-lo en cambra territorial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris