algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

Fa una setmana estiuet i ara tant de fred!

La primera nevada de l'any a Mallorca, amb mig metre de neu al cim del Puig Major, ha estat molt primerenca. Una situació clarament hivernenca en aquestes altures de novembre i de plena tardor. No ha estat gens malament l'episodi d'entrada de masses d'aire fred que hem viscut aquests dies. Gairebé extraordinari. Ha bastat que una lleugera ràfega de l'aire fred del continent europeu ens arribés de reüll per a deixar-nos com a penyora les primeres neus, una situació marítima molt alterada i registres de pluja de fins a 56 litres per metre quadrat, per exemple a Ternelles, a la serra de Tramuntana. Tot això demostra com està de fred el continent europeu, en contrast amb l'ambient quasi saharià que teníem just fa només una setmana amb l'estiuet de Sant Martí.

NEU PEL NOVEMBRE, NADAL PEL DESEMBRE. La neu

abundant, el fred intens i el vent fort han estat les conseqüències més significatives de l'àrea depressionària d'aquests últims dies. Durant la primera quinzena de novembre, gràcies a l'anticicló, havíem tengut unes temperatures molt suaus. Quan es succeeixen situacions tan oposades en un espai tan curt de temps tot ens fa pensar que el temps ha tornat boig. Les masses d'aire que ens arriben mogudes pels centres d'altes i baixes pressions són les responsables de tots aquests canvis. A la tardor, el nostre territori es troba en una zona de contacte entre masses d'aire diferents: si predominen les del sud tendrem temps càlid, i si s'imposen les del nord, dies de fredor amb aire àrtic o siberià. Aquesta és la realitat. Que no en donin la culpa al canvi climàtic.

EL DEFINITIU PAS CAP A L'HIVERN. A partir d'ara s'esperen ventades tragineres d'aigua. En la saviesa popular, els dies que vénen presenten moltes al·lusions als meteors propis de l'estació hivernenca: quan l'hivern entra dolçament, vol dir que hem arribat a Sant Climent, que va ser papa, és el patró del poble d'aquest mateix nom a Menorca i l'invoquen quan s'ha d'apagar un foc a la xemeneia. Per cert té la fama d'obrir la porta del vent. Un dia abans, dijous dia 22, serem a Santa Cecília, patrona dels músics, cantants i poetes. La lluna dissabte que ve farà el Ple a les 15 hores i 30 minuts, donant pas a la millor lluna vella per fer les matances de tot l'any. I el pronòstic assenyala que lluna vella ennigulada, abans de vuit dies banyada.

HA TRONAT. També se sap que si al novembre plou i trona, la collita serà bona. Al camp serà convenient dur a terme la preparació dels terrenys calents de l'hort. S'han de realitzar labors profundes a les terres destinades als conreus de primavera, escampant el fems. Sembrarem enciam, espinacs, pèsols i faves tendres. Encara som a temps d'arreplegar l'oliva per fer oli. De fet, antigament era en aquest temps quan hi havia el costum de començar a collir-la. Hi ha pobles, com Caimari, que tenen una llarga tradició en la producció d'oli, on actualment encara fan una fira i una festa dedicada al generós fruit de l'olivera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris