nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Sobre la «realpolitic» illenca

No hi ha cap dubte que el món canvia a base d'innovacions. No entrarem ara si totes són bones o dolentes. Segurament, al llarg de la nostra història, hi ha hagut de tot. I un dels sectors punters, i que viuen més en tensió en aquest aspecte, de desenvolupar nous productes i innovar, és el dels mitjans de comunicació.

Ens agradi o no, ja fa anys que hi ha un gènere televisiu que triomfa: els reality shows o telerealitat. O sigui, el gènere televisiu que mostra allò que passa a persones reals, en contraposició a la ficció. La telerealitat inclou procediments semblants als informatius: notícies sobre fets, documents, connexions en directe, avanç d'agenda i corresponsals, entre d'altres. I els elements comuns que la caracteritzen són: els personatges i les seves històries, en teoria, extretes de la realitat.

No hi ha cap dubte que la telerealitat és una nova manera d'entendre la comunicació, adaptada a alguns dels canvis socials que s'han produït durant les darreres dècades: pèrdua de credibilitat de les ideologies totalitzadores, constriccions de l'economia envers les decisions polítiques, aparició d'escàndols en el comportament dels polítics, resultats de les crisis econòmiques, distanciament entre electors i elegits, inflació informativa, etc.

I com que la política està relacionada amb les persones, desitjos i interessos, les innovacions d'aquesta, generalment, van al darrere de les dels mitjans de comunicació. I una de les últimes versions, ara, sembla ser que també es dóna a les illes. És una espècie de telerealitat, però en versió política. Hi ha un interès especial, per part de prou membres de l'executiu illenc, de mostrar-nos directament, sense tocadors ni maquillatge; ni plató ni extres; com es negocia, governa i s'arriba a acords, o desacords, entre diferents partits.

Veritablement, un nou enfocament de l'actuació política. Dimarts, el president del Govern anuncia una llei per protegir el territori, «...el govern aprovarà divendres un decret de mesures urgents... el qual desclassificarà els projectes més sagnants...»; conseller de Medi Ambient: «...bona notícia paralitzar urbanitzacions a primera línia de costa...». Dimecres, portaveu d'UM: «insta a no improvisar la protecció»; portaveu del Bloc: «exigeix no més decepcions com la de Son Espases». Dijous, no hi ha acord sobre el projecte de mesures: «UM demana més temps i el Bloc pressiona perquè s'aprovin». Divendres, Consell de Govern: es decideix ajornar la llei.

Certament que les illes no som l'únic lloc del món on s'ha extrapolat la telerealitat a la política. Però l'únic dubte que pot plantejar aquest nou estil de fer política és: estam segurs que la societat illenca està preparada per a benveure tot això?

Valentí Valenciano, professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris