nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:

Més construcció, en rústic

En el debat sobre l'estat de la regió de la setmana passada en el Parlament, el president Francesc Antich insistí en la seva idea de treure sòl per edificar. Per complir la promesa electoral de començar aviat a construir habitatges socials -per a pobres- i a preu taxat -per a classe mitjana- fins a arribar als 20.000 de quantificats com a necessaris. Reconegué que la quantitat de sòl públic disponible és ridícula i que, per tant, caldrà treure'l d'on sigui. Al cap de dos dies el Govern filtrava la segona entrega de per on anirà més o manco la cosa. La primera va ser projectada al coneixement públic fa dues setmanes: negociar amb els propietaris de sòl rústic la conversió en edificable per construir un 50% de vivenda lliure i altra tant de social i de preu taxat, amb els canvis afegits per poder construir més en alçada. Ara, la segona entrega afina més cap al detall: el 50% del sòl haurà de ser cedit a l'administració per a habitatges socials -per als pobres- en un 15% i blindat -no es poden vendre- durant 30 anys, i en un 35% dedicat a vivenda de preu taxat -dedicat a la classe mitjana i iguals que els lliures però menys cara- amb blindatge de només 10 anys per poder ser venuda.

Paral·lelament a la difusió d'aquesta segona entrega se coneixia que PSOE i UM aturaven divendres passat la pretensió del Bloc que el Govern aprovàs la llei de mesures urgents de protecció del territori, o sigui desclassificacions urbanístiques per impedir construir a unes determinades zones. Impossible no veure-hi relació, entre els dos anuncis. Quina? Doncs la que palesava, via negació, el dirigent del Bloc, l'ecologista Miquel Àngel Llauger: «no farem canvis de cromos». Ja ho crec, que en faran. No hi haurà altre remei. Novament -com amb Son Espases- la coalició PSOE-UM ha funcionat a la perfecció. Per ventura ara pren consistència aquella presentació bubota d'UM de fa unes setmanes, per part de Bartomeu Vicens i Josep Melià, de la seva llei del sòl i que serà un nou cromo en la subhasta interna del Govern? Tres jugadors -PSOE, UM i Bloc-, tres cromos -lleis de mesures urgents de protecció, de la vivenda i del sòl- i dos bàndols -PSOE/UM i Bloc-. Quin serà el resultat? Facin apostes. Però no oblidin que quan dos s'ajunten en contra d'un, i aquest un és, a més, el més feble perquè té els cromos que els altres no és que els rebutgin però s'estimen més els que tenen a la mà, doncs el resultat sol ser cantat: el feble assoleix quelcom que a la pràctica és poqueta cosa i la major part del que està en joc se'l queden els dos aliats.

Així les coses, tot pinta que les vivendes en rústic sortiran endavant. I com que tot el terreny rústic a Palma -entre d'altres llocs- està comprat pels especuladors, l'administració haurà de negociar amb ells. Serà un dels impulsos més intensos a l'especulació que s'haurà produït. Davant d'això sona a acudit que el Govern digui que «protegirà de l'especulació» no sé quins terrenys per devers Son Espases. Serà la confirmació per als especuladors que tenen la paella pel mànec i que abans o després la mateixa operació se repetirà en un indret o un altre. Per tant, les grans empreses especuladores seguiran adquirint terrenys rústics per allà on bé saben que l'eufemística qualificació urbanística de «sòl rústic de transició» vol dir porta oberta al seu negoci que se concretarà un dia o un altre, i com que han guanyat tal enorme quantitat de doblers s'ho poden permetre, comprar per treure'n valor d'aquí a 5, 10 o més anys. Perquè no hi ha alternativa. Se pot criticar el doble discurs del Govern -dir que «impedirà» especulació a un lloc però animar-la amb una operació així- i inclòs la demagògia feta pel PSOE en el passat -en voler identificar la legal especulació amb corrupció- però no se pot oblidar que fer política és acceptar la realitat. I Antich sap molt bé quina és la realitat. No en queda d'altra que fer el que fa, per poc que agradi. I, a més, és el que el votant de classe mitjana desideologitzat vol: mesures tangibles. Fa bé, Antich.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris