nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Baltasar Porcel

Servidor pensa que cadascú es forja el propi destí. No es poden obviar del tot mots com atzar, casualitat o sort, però el que realment compta a l'hora d'anar construint la pròpia realitat és la capacitat per dur a terme els propòsits i els objectius que hom es marca. Baltasar Porcel és una clara mostra de l'home que domina l'existència. Aquests dies passats, organitzades pel Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, s'han realitzat unes jornades d'estudi sobre la vida i l'obra -mai més ben dit perquè la vida de Porcel sempre ha consistit en la creació d'un univers particular, ja sigui real o fictici- de l'escriptor andritxol.

Resulta un encert que la Universitat no sempre miri enrere per estudiar i revisar les obres i els autors que formen la nostra literatura del passat. Aquesta atenció a les escriptures contemporànies és un bon exemple de la potència i de la categoria dels nostres escriptors d'avui. En aquesta ocasió es dóna testimoni d'un nom i una veu que situen Baltasar Porcel en la primera línia -ja n'hi ha prou de complexos!- dels escriptors més importants de tots els temps i de tots els llocs. La nòmina de ponents, crítics i traductors que han parlat sobre l'obra de Porcel és tan llarga com selecta, i s'ha posat de manifest, per si encara calia, la grandesa creativa d'un home fet a imatge i semblança de si mateix, d'un home que, partint d'un racó d'aquesta illa ara ja tan malmenada, amb una capacitat sorprenent per absorbir i recrear el llenguatge i les històries, des de diferents gèneres literaris i amb uns recursos estilístics impressionants, ha anat bastint una obra literària i conformant una trajectòria vital, plena de viatges, passions, quimeres, il·lusions, que sols es poden aconseguir per mitjà d'aquell que sap conjugar amb encert la voluntat amb les facultats i les capacitats.

Tal volta pugui semblar una mica desmesurat, però m'atreviria a dir que Baltasar Porcel no és un dels noms més importants de la literatura catalana actual sinó que és el Nom -en majúscula, és clar- que se situa al capdavant del cànon per enaltir i donar prestigi, tant aquí com fronteres enllà, a la nostra literatura. Ja he comentat algunes vegades que en bona mesura la riquesa i la qualitat de la literatura catalana es deuen a les aportacions que els escriptors illencs han anat fent des de molt antuvi. En l'actualitat, basta citar els noms de Baltasar Porcel i Carme Riera o, entre els més joves, de Sebastià Alzamora i Melcior Comes, per comprovar que, en efecte, el centralisme cultural s'enriqueix gràcies a l'esforç dels artistes de la perifèria. Per cert, esperam que el nou llibre de Porcel pugui veure aviat la llum. Segur que serà un plaer!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris