algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Llengües i plomes d'escorpí

El programa televisiu Tengo una pregunta para usted, en el qual es varen fer unes 13 preguntes a Josep Lluís Carod-Rovira, va ser molt alliçonador. Dic que va ser alliçonador per a tota la gent que es dedica a criticar els nacionalismes i usa dret de cuixa sobre els altres. Ho fan amb ínfims coneixements i totalment influïts per l'educació de la nació única rebuda a la seva família, a l'escola, al carrer i als altres indrets habituals o per la informació rebuda a alguns mitjans. Diuen que va causar gran impacte, que va aconseguir més del 30% de l'audiència i que ha pujat la seva cotització popular, perquè altres cadenes volen entrevistar-lo.

A Espanya el veuen com l'enemic número 1 de Catalunya, el cremen en foto juntament amb Ibarretxe, el veuen com l'enemic a batre i només la gent encegada per l'odi no haurà estat capaç d'entendre les seves respostes. Les persones que TVE havia convidat per fer-li preguntes, prèviament entrevistades i escollides, li demanaren qüestions que si no les haguessin apreses a través de mentides, no tenien el perquè haver-les fetes. Hi havia qui volia saber la relació que tenia amb ETA i perquè era amic seu o perquè havia acordat que atacassin Espanya i no Catalunya. La resposta va ser ben eloqüent. Hi havia la persona de les Illes preparada per demanar-li perquè si obtenia Catalunya la independència, volia obligar els mallorquins a ser independents i perquè ho feia això. Igualment hi havia el valencià que demanava el mateix, i què era això dels Països Catalans, i perquè els deia país en lloc de comunitat. A tots, dret, movent-se pel plató amb desimboltura i tranquil·litat i apropant-se el màxim als seus interlocutors, els contestava. Fins i tot, va haver d'explicar a dues persones que no nomia José Luis, i va demostrar l'odi que s'ha creat contra Catalunya i contra el català i els va corroborar que aquests eren els arguments que l'havien fet independentista.

Que aquelles persones desconegudes tenguessin una informació oral i escrita proporcionada per llengües i plomes verinoses sabem que és una cosa normal, però que després, aquí, persones formades que tenen call en el maneig de la ploma es fessin les mateixes preguntes que havien fet aquelles en la qüestió catalana, és inconcebible, sinó és perquè l'únic objectiu que tenen és intentar ajudar aquell que té cosins de «Zumosol» i fer mal a Zapatero.

Com és possible que persones amb un mínim de formació i que llegeixen i que coneixen les declaracions de tota la gent d'ERC i dels seus caps diguin que toleren que demanin fer un referèndum el 2014 per a la independència de Catalunya, però que no hi ha dret que ens incloguin en els seus plans independentistes sense consultar-nos? També hi ha hagut molta gent que s'ha escandalitzada quan ha sabut que Carod-Rovira havia vengut a Mallorca i havia ofert suport financer a l'OCB per poder fer cursos de català o mantenir centres d'autoaprenentatge, cosa que ja s'ha fet des de fa bastants d'anys. N'hi ha que pensen que nosaltres no ens falta ajuda de ningú, però en necessitarem de cada dia més si el pressupost de política lingüística és tan minso.

És normal que un país que té una llengua pròpia com la catalana ajudi les institucions d'altres indrets que fan el possible perquè perduri, com poden ser cursos per aprendre-la. Si Espanya sentís el català com a seu, també ho faria, igualment que si sabés que el castellà es troba en perill en qualsevol dels llocs on es parla, també ajudaria. S'ha de veure-hi poc o tenir la llengua i la ploma d'escorpí per no veure-ho.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris