algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Tenc una idea, senyor Fiol

França no ha amagat mai que destina tots els recursos que pot a la difusió de la llengua francesa sobretot als països de la Francophonie i més encara al Quebec, que pateix la pressió de l'anglès. Alemanya no té manies de finançar tant com pot la difusió exterior de l'idioma alemany fonamentalment a través del Goethe Institut. Itàlia fa igual amb l'institut Dante Alighieri. Com Espanya, que finança l'Instituto Cervantes per difondre l'espanyol tant als països hispans com a la resta del món. Que jo sàpiga, el temps que va comandar n'Aznar anaren ben alerta a escapçar gens ni mica les carretades de milions que l'estat espanyol hi aboca sempre seguit. I manco per por que l'enfortiment del castellà en el món pugui dur a un reviscolament del nacionalisme espanyol. Al contrari.

Ho vénc a dir perquè té nassos que sigui precisament un home del partit de n'Aznar, un nacionalista espanyol com en Francisco Fiol, el qui s'acabussi contra l'Obra Cultural Balear perquè la Generalitat l'ajuda en la seva tasca de difusió del nostre idioma. En Francisco Fiol té por que això servesqui per reforçar l'independentisme a Mallorca.

Tenc una idea, senyor Fiol: si no voleu que els partidaris de salvar el nostre idioma de la desaparició arribim forçosament a l'independentisme, procurau punyir perquè els successius governs espanyols es creguin d'una vegada la Constitució espanyola en tots els seus punts i siguin coherents amb l'article 3 punt 3 diu que «La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección». Per tant, senyor Fiol, si hem de trobar la Constitució espanyola sagrada de dalt a baix, no només en els bocins que ens agraden, i hem de ser coherents, aquestes subvencions a l'Obra les tocaria fer el mateix govern espanyol en concepte d'indemnització pels tres segles de persecució que ha patit el nostre idioma i en compliment de la Constitució espanyola. Així, Espanya seria l'estat protector per igual tant dels castellanoparlants com dels catalanoparlants i l'independentisme no trauria cap enlloc. Però això ho podem esperar d'asseguts. O no és vera, Sr. Fiol?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris