algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Pisos en rústic

Tal i com s'avançà aquí mateix fa tres setmanes, el PSOE ha anunciat que vol construir a sòl rústic habitatges de protecció oficial. Bé, no es diran així perquè consideren que el nom no aixeca massa entusiasme social i fins i tot provoca algun rebuig entre segments de classe mitjana i, per tant, els diran -de fet ja els hi diuen- «vivendes a preu taxat». La conclusió a la qual ha arribat la cúpula del PSOE governamental -el president Francesc Antich, el conseller del ram, Jaume Carbonero, i els pesos pesants: conseller de Vicepresidència, Albert Moragues, consellera de Treball i portaveu, Margarita Nájera, i el d'Economia, Carles Manera- és que o se construeix més o no hi ha cap possibilitat de complir la promesa de treure vivenda «a preu taxat» per intentar incidir en el mercat immobiliari a favor dels que ara no tenen capacitat de compra. No se tracta de fer únicament habitatges socials sinó, i en especial, de donar si més no esperances -perquè això no s'arregla en una legislatura i, de fet, té pinta de no poder arreglar-se ja mai- a la classe, mitjans que no podria accedir a aquests tipus de pisos. Això implica, doncs, la necessitat de trobar sòl per construir-hi. Un altre dels puntals de la demagògia passada que s'esvaeix. Recordi's que per algun alt càrrec governamental socialista durant tota la legislatura passada el principal problema de Mallorca era «l'excés de construcció». Així, sense matís. Ara, tanmateix, la recepta és més construcció. Matisada: per interès social. Com pertoca tractant-se d'un partit com és el PSOE. El problema, emperò, és d'on treure el sòl.

En els últims anys les grans empreses immobiliàries indígenes -res de «colonitzacions»- s'han dedicat a comprar el sòl rústic al preu que sigui. Rere d'elles, això sí, aterraren d'altres de fora. En conjunt la inversió en especulació és enorme. L'any passat Última Hora publicà amb detalls que aquests tipus d'empreses especuladores, amb la del propietari del Mallorca al capdavant, tenien ja adquirida gairebé tota la corona de sòl rústic de Palma. Ara les institucions necessiten construir. A on? El GOB i el Bloc se mostren crítics a les intencions avançades per l'Executiu i reclamen, la coalició esquerrana, que enlloc de canviar la qualificació del rústic el Govern tengui com a «prioritat» (implícitament, doncs, s'accepta que si no pot ser s'acabarà per assumir la construcció en sòl rústic: Son Espases II) la rehabilitació d'habitatges i afavorir la sortida al mercat de pisos que estan buits. Receptes que queden molt bé de dir però que són impossibles de dur a la pràctica amb volums suficients com per compensar la falta de vivenda a «preu taxat». Bàsicament perquè la rehabilitació és caríssima, comparada amb la construcció d'obra nova, i perquè qualsevol mesura per impulsar la sortida al mercat dels pisos buits és fer retxes dins l'aigua.

El PSOE, que no és el Bloc i que per tant ha de liderar el Govern des del realisme que els altres no tenen com a «prioritat», no pot dedicar-se a posades en escena sinó a fer coses. Que prou temps duen perdut. En conseqüència assumeix que només té un camí. Negociar amb els especuladors el canvi de qualificació urbanística -de rústica a urbana- de milers de metres quadrats. Perquè així els promotors hi puguin construir el 50% de pisos de «preu taxat». Però com que això no és negoci, per a ells, o no ho és almanco amb els marges de benefici que els hi dóna la vivenda lliure, doncs els ofereix l'altra 50% per cent per fer cèntims però, a més, els promet que la nova qualificació urbanística els permetrà construir més alçades que les normatives actuals preveuen.

Estam d'una nova mostra del pragmatisme que imposa Antich a l'acció de Govern. Deixa endarrere les velles receptes impossibles, marca territori entre la dreta i la seva esquerra i segueix fent camí cap el que creu que ha de fer. Així és com s'ha de comportar un president.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris