algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Porteria a batre

La setmana promet venir farcida de debat polític. No estic segur de qualificar així l'enrenou de la dreta (extrema) sobre el veredicte de l'11-M ni l'aprofitament que el PSOE fa d'aquesta incapacitat del PP per reconèixer que ens han mentit des del primer moment i, el que és pitjor en aquells que volen ser govern, els hi manca sentit d'Estat per no arrambar amb totes les institucions per tal d'ells salvar-se. No, no crec que això pugui qualificar-se de debat i menys de polític. Jo em referia a les sessions parlamentàries que es realitzen anualment sota el florit títol de Debat sobre l'orientació política general del Govern de les Illes Balears que comença dimarts amb el discurs del president Antich, té el dimecres el seu clímax amb la participació de tots els portaveus parlamentaris i el cos a cos amb el president i acaba el dijous amb una burocràtica elaboració de propostes, esmenes i matisacions que queden en el llibre d'actes com les cartes als reis d'Orient, plenes d'il·lusions i buides de compromisos.

El debat serà el primer d'aquesta legislatura i hauria de ser la posada de llarg d'un govern de coalició que ha dedicat els primers mesos al coneixement de l'herència i a l'ajust entre els seus membres. No els hi acceptarem un inventari de greuges heretats, perquè fins i tot aquesta morbosa història (aquest escatir fins on tenia poques manies el fugat Matas a l'hora de jugar amb els cabals públics) cansa: ja no és un espectacle interessant i s'albira més emocionant saber què pensen fer els d'ara i com s'ho faran entre ells en les qüestions on la divergència està assegurada. Vos confés certa expectació davant l'actuació de president i associats i nul·la pel que pugui dir l'oposició, perquè el seu discurs es mou en uns paràmetres molt estrets i coneguts: primer, incomodar i posar en evidència a la senyora Munar; segon, veure divergències entre els socis i fer-ne d'elles un constant escàndol (que es desinfla l'endemà, una vegada aconseguit el titular) i, tercer, considerar biològicament incapaç l'esquerra de governar Balears, allò que ells consideren seu per voluntat divina.

L'expectació, aleshores, queda per saber com es comportaran els socis del PSOE davant d'una oportunitat mediàtica com aquesta. A l'anterior Pacte de Progrés varen fer-nos empegueir amb les intervencions de membres del govern que debatien en públic amb aquell que el presidia. Les informacions que manejam no ens fan ser massa optimistes malgrat els actuals portaveus dels grups, almanco, no s'asseuen en el Consell de Govern. Qualque cosa hem avançat. Sabem que el senyor Antich contestarà les seves intervencions col·lectivament amb la intenció de visualitzar que hi ha un bloc que és el govern i un altre, d'un sol element, que és l'oposició. Però tenc els meus dubtes sobre la necessitat d'alguns portaveus de treure en públic el pit que arrufen en les taules de negociacions del pacte: creuen en l'expectació mediàtica del debat. Mediàtica, sí; social, és més mal de creure malgrat molts viuen en la il·lusió d'aconseguir aquell titular que l'endemà vessi per sobre les taules de tots els cafès. Mentre somien el gol de xilena obliden que la porteria a batre no és la seva.

ferranaguilo@ono.com

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris