algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
12°

Viatge sorpresa

La sobirania hispana sobre Ceuta i Melilla es remunta a molts segles enrere, quan els Reis Catòlics conquistaren el regne nassarita de Granada i establiren amb Portugal places fortes a l'Àfrica per evitar noves escomeses musulmanes. Però el 1956, quan assolí la independència, el Marroc inicià la reivindicació sobre tots els territoris de la seva geografia, una reivindicació que Espanya mai no ha volgut escoltar.

El conflicte soterrat amb el Marroc va aconsellar que l'actual cap de l'Estat no visitàs Ceuta o Melilla d'ençà que en va assumir les funcions fa 32 anys. Però dimecres vespre, i per sorpresa, fonts oficials espanyoles anunciaren que Joan Carles i Sofia hi aniran dilluns que ve. Ni Moncloa ni Zarzuela no han informat dels objectius o de l'agenda reial, raó per la qual ens trobam davant un viatge extraordinari, perquè els protocol·laris es preparen durant setmanes o mesos, no en quatre dies. De moment, l'anunci ha enterbolit les relacions amb el Marroc. El Govern de Mohamed VI ha expressat el seu enuig davant un viatge que reafirma l'espanyolitat dels seus territoris.

La importància de Ceuta i Melilla per a Espanya és simbòlica i institucional, i té molt poc a veure amb els interessos militars, estratègics o comercials d'un temps. Si bé és cert que la majoria dels seus residents són europeus, s'hi estan instal·lant molts d'altres d'origen magrebí. Aquesta situació comença a ser preocupant, perquè ambdues ciutats viuen gràcies a una economia plenament subvencionada per l'Estat. De fet, la immensa majoris de treballadors són funcionaris i petits comerciants que tenen tants lligams amb el Marroc com amb la Península.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris