lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Joaquim Mª Bover, Binissalem i els descendents del rei en Jaume

La notícia sortia diumenge: d'aquí a unes poques setmanes ens visitarà un descendent de Jaume I, Francesco Paternó Guttadauro Ayerbe, duc de Carcasi i príncep d'Emmanuel. L'objectiu de la visita és el nomenament de deu cavallers nous a l'Ordre Militar del Collar de Santa Àgueda. M'he de reconèixer ignorant. Desconeixia aquesta ordre, sembla ser que creada per Jaume I per a aconseguir la reconquesta de Mallorca. Per això, curiós, ja que afectava directament el nostre passat, vaig intentar buscar-ne alguns testimonis a la Gran Enciclopèdia Catalana, i després a la Larousse, amb un resultat infructuós, sobre l'ordre. I, com que encara no he adquirit la Gran Enciclopèdia Espasa, per no quedar amb les mans buides, vaig decidir passar-me a les noves tecnologies, i capbussar-me en el google.

Amb el text complet d'aquesta d'ordre, només surten dues notícies. La que vaig llegir i una altra, de La Voz de Lanzarote, del 7 de novembre del 2005. Allà, a aquella illa atlàntica, la mateixa ordre militar va nomenar aleshores quatre dames i quatre cavallers nous, per tal d'intentar arrelar-se a l'illa i integrar-s'hi a desenvolupar aquesta tasca solidària que expliquen que fan. La personalitat que va destacar en aquest acte fou Francesco de Paternon Ayerde i Aragó, príncep d'Aragó, d'Emmanuelle i duc de Papillon. Com poden veure, és la mateixa persona, amb diferents títols o informacions incompletes. Simple constatació de notícies.

El que potser resultava més atractiu, per a mi, era comptar amb la presència d'una persona que, sembla ser, el seu arbre genealògic es remunta al rei en Jaume. Però, resseguint la matèria se'm va acudir anar a parar a Joaquim M. Bover i Rosselló, historiador (1810-1865). Segons ell, el llinatge Bastard, també descendeix d'un fill natural del mateix rei i de Dª Berenguela, sent descendents d'aquest fill natural, per exemple, l'agermanat Antoni Bastard, de Binissalem, que fou ajusticiat, o el pintor famós Joan Bastard, del qual se'n pot trobar notícia a la Gran Enciclopèdia de Mallorca, però amb el nom de Bestard. Segons Bover (al llibre Nobiliario Mallorquín), la casa solar d'aquesta família es trobava a Binissalem, aleshores habitada pels Bastard de la Torre. De la casa pairal d'aquesta gent, fa uns pocs anys, n'Aina Pascual (Casa i estament social a la ruralia mallorquina. L'exemple de Binissalem als s. XVII-XIX) en situa els orígens d'aquesta família al segle XV, però, amb el cognom de Bestard. Ara bé, sempre hi ha un emperò. Segons la Gran Enciclopèdia de Mallorca, això dels Bastard ser Bestard, en el cas dels de la Torre, és pura llegenda. Amb tot i això, segons Rafael Mir de la Cruz (Estadística i antroponímia), Bastard i Bestard, quan analitza els cognoms de les illes, descriu el segon com a derivat del primer. És a dir, que són el mateix. Resumint, n'hauríem de fer alguna prova d'ADN per saber de què parlam. Però, sempre ens podem consolar pensant que la llegenda és veritat i que, si són certes totes les cites fetes per Bover, Binissalem i Ciutat en van plens de descendents.

Valentí Valenciano, professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris