lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Memòria històrica?

El problema de les lleis que intenten resoldre fets del passat d'un país és que moltes de vegades arriben tard. L'extraordinària generació dels perdedors de la Guerra Civil, aquella gent ètica i valenta que no va dubtar ni un moment a posar-se al costat de la República legítima per fer front al cop d'Estat del feixisme franquista i del seu pla d'extermini sistemàtic, de la seva voluntat de genocidi al llarg de quaranta anys, aquella gent, deia, ha estat extremadament longeva. Una de les generacions que més anys ha viscut, i en bona part amb l'esperança de veure com els hi eren restituïts determinats honors i determinades dignitats.

A poc a poc, aquesta generació que té més de vuitanta-cinc anys es va esllanguint, ens va abandonant, i hi contribueixen determinades coses. I per descomptat la llei de la memòria històrica aprovada per l'estat espanyol i que és, una vegada més, una llei que no té cap intenció de ser una llei de la memòria, ni res semblant. O que en tot cas només vol perpetuar la desgràcia dels perdedors republicans. Amb l'aprovació d'aquesta llei absolutament feble i desgraciada, el PSOE i aquells que li han donat suport en aquesta actuació legislativa concreta, l'ha tornada a vessar. I el que és més greu de l'assumpte és que l'ha vessada sobre els seus propis morts, per molts d'anys que hagin passat des del 36. El PSOE està negant els honors i les dignitats a totes les persones que varen creure en la llibertat i defensaren la República, alguns pagant-ho amb la vida, d'altres amb l'exili, d'altres a estar callats i amb la por de viure tota la vida amb la tensió i amb l'angoixa del no viure en una Espanya franquista, que és el mateix que dir que en una Espanya genocida, per molt que en Jaime Mayor Oreja s'entesti a dir que el diu "per cert, que si això ho hagués dit a Alemanya l'haurien expulsat directament de qualsevol partit".

El PP, en aquest sentit, ha tengut un comportament polític molt més lloable que no el del PSOE. Han donat suport a alguns punts concrets "importants, a més a més" i han donat una imatge de modernitat i de seny que després contradiuen a cada moment en el dia a dia i cada vegada que es dediquen a exabruptar en públic, però el gest és el gest i quedarà per a la història (per cert, molt malament li deuen anar les coses al PSOE perquè Esquerra Republicana s'abstengui en una llei en la qual el PP vota a favor de determinats punts).

Els grecs antics tenien molt més clar que nosaltres què és la memòria i quin és el pas a la immortalitat. Aquil·les sap que ha de morir a Troia, però també sap que el seu comportament el durà a la immortalitat. Hegel explica que quan dos homes s'enfronten per primer cop i lluiten hi ha una consciència senyora i una esclava. La que triomfa és la que no té por de la mort, la que està disposada a jugar-se la vida per allò que creu. L'altra acaba essent la consciència esclava. Seria molt llarg d'explicar i tampoc no ve d'aquí, però un partit polític com el PSOE hauria de tenir més ganes de ser immortal, més ganes de ser com un refulgent heroi clàssic. Sabeu què passa amb els herois? Que de vegades n'hi ha alguns que moren, però la majoria són herois perquè s'enfronten amb els seus adversaris sense por de la mort i guanyen. Només dels covards no se'n diu res a les obres més immortals. I penso que amb tot això de la memòria històrica, el PSOE no passarà a la història. A costa dels seus morts, clar. I de les esperances, per descomptat. Pura mediocritat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris