nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Per un espai comú del centreesquerre

Han passat els cent dies del govern de centreesquerra i cap dels analistes habituals ha tirat coets. Tampoc no era d'esperar, que els llencessin. Ho haurien d'haver fet? És difícil, per qualsevol govern, que li llencin coets en el seu primer centenari, de dies.

Com a conjunt "perquè un govern és un grup, solidari, que pretén assolir uns objectius, de forma conjunta", d'aquesta fita centenària, de dies, podríem assenyalar dos emblemes que preocupen i els quals són simptomàtics: l'assistència a la manifestació contra una decisió del govern de persones que donen suport al govern, i la presentació al Parlament d'una Proposició de Llei per part d'un grup que dóna suport al govern, d'esquenes a aquest.

Ja se sap que ambdós esdeveniments es poden resoldre i se solucionaran. Preocupa que ambdós esperits tenen un nexe comú: que l'anàlisi i actuació dels avaladors del govern es faci prioritzant els beneficis individuals, abans que els col·lectius, de forma fefaent. Aquesta inquietud "és evident" té una contesta molt simple. Tots en som conscients que el govern no és un partit, sinó una suma. Però, en política, de sumes, n'hi ha moltes; i d'operativa i formes de sumar, també.

Així, seria bo que es conreés, precisament, aquesta mancança de què disposa avui el nostre centreesquerra: aprendre a sumar. Després d'haver estat capaços d'aconseguir unir els esforços per constituir un nou govern, si algú pretén que aquest disposi d'una certa autoritat, moral, no hauria de continuar actuant amb els prismàtics enfocats, només, en el seu compte corrent particular, sinó, també, fer l'esforç d'assumir el punt de vista de la globalitat. Si no, l'invent s'anirà en orris. Això, certament, implica renúncies, per part de tots. Però, tristament, en aquests casos, el que se sol fer és mirar de reüll al veí, perquè, ningú mai no vol ser el primer a perdre (a perdre què?), i fer el que en mallorquí en diuen el «colló».

Precisament, per això, potser és imprescindible fomentar les lectures conjuntes, sumar abans que dividir, ajudar a cohesionar allò que uneix "que no vol dir tancar els ulls a allò que separa. Només amb una mentalitat positiva amb vista al conjunt, d'aprofundir en els espais comuns, té aquest govern alguna possibilitat de consolidar-se i aconseguir un futur millor. El contraexemple s'acaba de deixar darrere la cantonada, al 2003. El PP, basta que s'assegui al portal. Per això, potser és hora de posar-se a treballar des d'una altra perspectiva, que la de fa ben poc. No uns; sinó tots.

Valentí Valenciano, professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris