muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

El PP i el 12 d'octubre

El president del PP, Mariano Rajoy, féu ahir una crida perquè els espanyols celebrin la festa de la hispanitat com a «símbol de tots». És legítim que un partit de dretes i centralista faci aquesta proclama. Però per a molts sona a partidisme, el fet d'enaltir la data que rememora el descobriment d'Amèrica no com a valor comú, sinó amb la subtil intenció de fer veure que només els seus partidaris són espanyols de primera categoria.

És discutible que el 12 d'octubre sigui una data unificadora. Amb la conquesta d'Amèrica per part de la Corona de Castella començà una etapa històrica coneguda com la colonització, enaltida sempre per l'espanyolisme més patrioter però rebutjada fins avui dia a la pràctica totalitat de les repúbliques americanes, que assoliren la seva independència en la seva gran majoria a principis del segle XIX. La pèrdua de les colònies suposà un cop molt dur per a l'Estat fortament centralista, articulat a partir de Felip II en el selge XVI i potenciat per Carles III en el XVIII. Pocs anys després de la pèrdua de Veneçuela, Argentina, Xile, Mèxic i altres capitanias generales, esclatà la Guerra Civil a Espanya. Partint d'una ideologia reaccionària (el carlisme) però imbuïda d'una clara voluntat de lluitar contra el centralisme, la perifèria s'aixecà contra Madrid. Bascs, catalans, navarresos i valencians foren derrotats. Però el model d'Estat quedà marcat (i en part ferit) fins avui dia.

És el símbol del 12 d'octubre un marc comú de convivència? És dubtós. No seria mès positiu cercar un paradigma que unifiqui tots i no només el segment que encara somia i té nostàlgia de l'imperio i imposar la llengua, la cultura i els valors de la Meseta a tothom que es posi davant?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris