algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

El centre polític i Son Espases

Son Espases comença a sestejar. Un cop presa la decisió, el maremàgnum d'impulsos i opinions, poc a poc, s'esvairà; com està succeint. Noves informacions i controvèrsies donaran pas a l'actualitat; però, això no vol dir que s'oblidi. Son Espases, malgrat el que creguin alguns, no ha passat a millor vida, ni mai no hi passarà. Sempre restarà en la memòria de tots i, com a tal decisió polèmica, serà recordat. A més, cada dia que uns i altres hi circulin per davant, gomboldaran un mausoleu, la brisa del qual els bufarà l'orella en ambdós sentits.

Sobre aquest afer hi ha hagut detractors i partidaris. La dreta en massa i UM, favorables. De l'esquerra, públicament, només s'han pronunciat clarament a favor membres de la Conselleria de Salut i el president Antich. Certament, això no vol dir que no hi pugui existir una majoria, o minoria, silenciosa. Però, aquesta, no s'ha explicitat "per cert, cosa ben rara en una esquerra que sol ser prou bullanguera.

Que hi ha un cert desencís en bona part de l'esquerra, sembla evident. I, a més, com tots sabem, els esquerrans compten amb una memòria més fluixa a l'hora d'anar a votar, sobretot, quan estan decebuts; o esquinçada la seva integritat. En canvi, quan la motivació és intensa "recordem el març de 2004" es mobilitzen.

Suplirà aquest desencís el vot de centre aconseguit amb el SÍ de Son Espases? Aquesta és la incògnita. Qui l'ha aïllada? Com ho ha resolt? Això és un altre enigma. A Mallorca, les jugades es solen mesurar a posteriori, generalment, mai no abans. Aquest tipus de química és d'una finor extrema i els aparells què disposem solen ser més bastos i de menor precisió.

Però, bastarà el traspàs de vot de centre per recuperar el sacrifici de Son Espases? N'hi haurà prou? Creu algú que una persona moderada i desitjosa d'estabilitat, i ordre, ha vist bé i donarà suport a un govern desunit? Dit d'una altra manera, farà la flor de Son Espases estiu pel centre?

La prova del cotó, per alguns, és comprovar qui brinda. Però, no ens hem de deixar endur per simples vel·leïtats escumoses. Ha estat una presa de decisió difícil i ningú en sap, segur, el resultat què donarà. Per uns, ha estat la pèrdua dolorosa d'una virginitat forçada "i això es recorda tota la vida. Pels altres una decisió imprescindible, per intentar ocupar l'espai delectat del centre. El resultat, el proper març. Ara no podem avançar més. Simplement, comentar que ZP, al seu inici de mandat, va fer retirar les tropes de l'Iraq, malgrat la pressió de l'omnipotent EUA. Aquí, a Balears, el pragmatisme ha cedit front els embulls del sindicat d'especuladors, que no de metges, que també és un col·lectiu que se'ls ha de donar de menjar a part.

Valentí Valenciano, professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris