muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Pudor de socarrim

No som partidari de fer escarni dels símbols d'altri (siguin fotos, banderes...) i no crec que la monarquia sigui el pitjor que hem de patir d'Espanya.Cremar una foto o una bandera, si són teves (de la teva propietat, vull dir), no hauria de ser delicte; com no ho és cremar qualsevol pertinença teva que consideres inservible (naturalment, si es crema on no hi ha perill de provocar cap incendi).Si els objectes cremats són públics, el delicte hauria de ser tipificat de destrossa de béns públics (igual que cremar un banc del parc, per exemple).

Dit això, no sembla racional que, quan qualcú crema una bandera (segons quina, sobretot), s'armi tant de rebombori. Ara ha passat amb la crema d'una foto dels reis. La reacció de sectors de la Justícia, de les forces de seguretat i d'alguns mitjans sembla tan desproporcionada, vistes les dimensions del fet, que ha causat rèpliques en les quals s'ha reproduït a l'engròs l'acte que, suposadament, voldrien evitar; quina manera de gestionar-ho. Alhora han fet que persones que no cremarien mai una foto del rei (ni de ningú) s'indignin per l'excés repressiu i d'altres (que potser sí que en cremarien) pel contrari. És com si, quan qualcú crema un moble, els bombers hi posassin ventiladors i en lloc d'apagar el foc fessin arribar les flames fins al magatzem de mobles o al bosc que hi ha al costat.

D'altra banda, la criminalització d'aquests actes ens duu a una zona molt delicada. Si es considera delicte cremar un objecte que representa una institució o una persona, on s'estableix la frontera? Quin grau de fidelitat ha de tenir el símbol amb el que representa? Si es tracta de persones, ha de ser una foto? I si és un dibuix, quin grau de semblança ha de tenir? Si un dibuixant maldestre fa una figura del rei i la crema, és delicte? Si a una manifestació duen fotografies, posem per cas, d'en Pele («O rei») i les cremen, es podrà considerar que metafòricament al·ludeixen al rei i els podran condemnar? O una foto del rei Baltasar? I si cremen el rei d'espases d'un joc de cartes espanyoles, també? I si en un paper escriuen el nom del rei o la paraula «rei» i el cremen, serà delicte? Si no anam vius, podem obrir una porta que no sabem on ens durà. Com quan durant la dictadura es va prohibir qualque vegada la Cançó des majoral de na M. del M. Bonet perquè el censor hi veia, darrere el majoral, una al·lusió a Franco.

Jo he cremat fotos del rei. I del papa. I d'en Ronaldinho, també. I temps enrere, d'en Franco. Com molta altra gent. Quan fa fred i he d'encendre foc, el solc començar amb diaris i, fins ara, no he anat a mirar qui hi sortia fotografiat. Els fiscals consideraran que és un delicte?

Jo no sé què és més denigrant per al rei (en cas que res ho sigui), que en cremin la foto per manifestar una ideari polític o que ho facin per estalviar-se els vint cèntims d'euro que pot valer mitja pastilla d'aquestes per encendre el foc. En un cas, el tractes de representant de l'Estat; en l'altre, de succedani d'una pastilla.

Si demanàssim a la gent si considera més greu cremar una foto del rei o pegar un cop de puny a una altra persona, esper que la majoria digués la segona. Si no, seria preocupant. Té poc a favor una societat que demana un major càstig per als qui cremen una foto (del rei, del papa, d'un profeta o de qui sigui) que per als qui peguen una pallissa a un altre, envaeixen el domini públic amb construccions privades o maltracten animals. Què és més mal exemple, que per fer bulla qualcú cremi una foto que representa el rei o que es destrueixin al mig del carrer un parell de tones de tomàtigues o d'altres aliments, mentre tanta gent passa gana (i no sols a l'altre cap de món)? Què és més greu, que cremin la foto d'una persona o que un mitjà de comunicació en publiqui calúmnies? Però sembla que els actes de determinats sectors de la Justícia i dels mitjans de comunicació volen fer creure el contrari.

No costaria gaire trobar un paral·lelisme entre el comportament dels qui reclamen justícia amb pudor de venjança davant la crema d'una bandera o d'una foto i el comportament dels qui demanen això mateix per als qui fan escarni del seu déu o del seu profeta. Qui és més intolerant, qui crema una foto del rei o qui clama venjança contra qui l'ha cremada? Malament anirem si donam més importància als símbols que a les persones.

Així i tot, si volen castigar qui crema una bandera, una foto del rei (o de qui sigui), suggeresc que sigui també cremat. En foto, naturalment. Seria una actualització de la sempre considerada excessiva llei de Talió: «dent per dent i foto per foto»).

Nota: si qualcú em vol mal, que em cremi en foto (a dalt d'aquest article en trobarà una).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris