algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Per la Verge del Pilar sembra el xitxerar

Els dies tornaran imprevisibles i una mica traïdors, sobretot a partir del Pilar que és quan té fama el temps d'iniciar els canvis més importants. Tant pot ocórrer que les gotes fredes es quedin aïllades en posicions pròximes a l'arxipèlag com que els estiuets sembli que no hagin de tenir fi. Les borrasques continuaran fent acte de presència i al seu pas, produiran precipitacions, a vegades intenses, amb llamps i trons. Les fortes pluges d'aquest temps han quedat registrades i són ben presents entre mariners i pescadors. Es tracta d'un temps típic de tardor, tal com confirma aquest refrany: deixa un record espantós, l'octubre que comença tempestuós.

ARRIBA EL GIRANT. La lluna aquests dies ha tornat prima i dijous que ve a les 7 hores i 1 minut del matí farà el girant. Es creu que aquesta lluna nova d'octubre en regeix set més. Serà un bon moment per preparar els sementers. No de bades, la sembra és una de les tasques més importants ara mateix al món rural. Molta gent no ha presenciat mai la solemne operació de sembrar, com deia Josep Pla. Donarem una passada de cultivadors a les terres llaurades a l'agost i setembre. És el temps adequat per sembrar faves, ordi, civada i farratges moderns a base de lleguminoses com el trèvol soterrani, l'enclova, cafè bord mallorquí i alfals de secà. Sembrau carxoferes que, ben cuidades, per Pasqua ja tendran carxofes.

PEL PILAR EL TORD VE I L'ORONELLA SE'N VA. Divendres que ve, dia 12, és la Mare de Déu del Pilar, patrona d'Aragó, molt present al refranyer en forma de consells agrícoles: si vols un bon favar sembra'l pel Pilar. De moment, el vi ja és bo i es pot tastar. Es desinfecten els ramats i s'unta d'esmorcadura l'esquena de les ovelles. Es recomanable fregar els arbres i animals amb suc de fulles de carabassera per a protegir-los de les mosques, que ja comencen anar remolestes.

TEMPS DE SEMBRAR XÍTXEROS. S'han de sembrar les cebes per collir tendres i es fan planters de julivert i grells per sembrar al gener. Sembrarem també cols i lletugues. En aquest temps es fan planters d'hortalisses per sembrar als hivernacles. En voler podeu sembrar els xítxeros o pèsols, així seran primerencs. Si la llavor és vella se sembren en lluna nova i si és nova en lluna vella. S'encisten figues, després de passar-les pel forn. Collirem pomes, caquis, nesples i altres fruits de guardar. Es poden els ametlers i preparau els esportins d'espart, que la collita de les oliveres, un any més, és aquí.

CAFÈ CALETA. Si l'heu provat, segurament a les illes Pitiüses, l'haureu trobat deliciós. Es tracte d'un cafenet dolcenc, amb gust de licor, que inventaren un grup de pescadors eivissencs i que s'ha convertit en un preuat colofó d'una bona menjada. Per fer un bon cafè caleta (la recepta és per a quatre persones) s'ha d'encalentir un quart de litre d'aigua fins que bulli. S'apaga el foc i s'hi posen 100 grams de cafè mòlt, que deixarem reposar durant un quart d'hora. Per altra banda, cremarem a punt de caramel un tassó ple de conyac i un altre de rom amb 50 grams de sucre, una branqueta de canyella, que és molt afrodisíaca, una pell de llimona, una de taronja i uns quans grans de cafè sencers fins que la flama sigui de color blau. Ja només resta colar el cafè i afegir-hi el cremat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris