nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Que les coses acaben malament

Rajoy vol una reforma de la llei electoral contra casos com el balear, titulava ahir aquest diari. Un altre subratllat: Segons Rajoy, acords com el de les Illes són una «falta de respecte als ciutadans». També: Acebes expressà el reconeixement a Matas. Flaquer, per la seva banda, creu que el pacte «no correspon al pensament general dels balears». O sia, l'aritmètica enganya. Casals, el vell demòcrata menorquí, deia que la democràcia serveix per comptar. Ara, segons la doctrina «popular», ni per això. Novament, el PP manifesta les seves dificultats per pair la pèrdua del poder. Allò que ells poden fer a Canàries o a molts d'ajuntaments, esdevé matèria recriminable si ho fan els altres. Guai.

Quin és «el pensament general dels balears». No tenim manera humana de saber-ho. Era normal que a les anteriors autonòmiques es fessin pactes, al Consell, del PP amb UM, entregant a UM el control de la institució tot i estar en minoria esquifidíssima. Aleshores molts pensaren que «el pensament general dels balears» hauria preferit una reedició del Pacte al Consell de Mallorca. Però el pensament general dels balears era un altre. Sempre és el que tradueixen les conjures possibles a cada moment. Maria Antònia Munar no és pitjor ara que quan pactà amb el PP, ni millor que quan possibilità el Pacte de progrés. Però per al PP ara tot és anormal i es proposa una reforma de la llei electoral. Hi figuraria alguna alguna consideració deontològica sobre l'abandó de la política quan no has pogut assolir el poder? En definitiva, els missatges que ens arriben del PP van en la mateixa direcció que anaren quan perderen les generals: qüestionar la legitimitat de la victòria dels adversaris. Tenen tan interioritzat el sentiment de propietat del poder i del país, que quan la realitat els contradiu pensen que s'ha alterat l'ordre natural de les coses. Segons com facin oposició, intensificaran una sensació que, des del túnel de Sóller, es va expandint en la cultura política d'aquest país: ho diu un amic meu, «les coses, en el PP, sempre acaben malament: Canyellas amb el túnel, destrucció del territori, la traïció a Cristòfol Soler, casos de corrupció, i ara el "palacete i l'espantá" de Matas perquè ha perdut».

«Tots són iguals», es prem el cervell aquest taxista que em du a l'aeroport. No, senyor, li contest servidor: el senyor Antich no s'ha pogut comprar cap «palacete». «Es igual, contesta el taxista, ara se'l comprarà». I així, atribuint als futuribles la força dels fets comprovats, pretenen alguns atenuar la sensació que amarga els mateixos populars: es compra el «palacete» i abandona el vaixell. No són tots iguals, pollopera, ni de molt.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris