nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Nous aliments de qualitat

Contraposar quantitat a qualitat és un tant absurd. La qualitat no està enfrontada amb la quantitat. No es pot negar l'interès de les produccions intensives, altament tecnificades, amb un important nivell de rendibilitat, sempre que aquestes produccions integrin exigències qualitatives i de respecte mediambiental. Produir molt i bé també és interessant, sobretot perquè és relativament factible tècnicament i sense unes dificultats pràctiques insuperables. De fet el model agrari europeu, en el seu conjunt, hauria de ser un model de qualitat, aplicat a les seves diverses formes de producció.

Amb tot i això, dur endavant qualsevol procés de certificació de qualitat exigeix l'existència d'un conjunt d'agents privats que així ho vulguin. Els processos de qualitat no poden ser inventats per l'administració pública. Si no té els requisits de participació i consens necessaris, un registre col·lectiu de qualitat certificada ho té molt difícil per anar endavant.

Avui per avui el catàleg de produccions agroalimentàries de qualitat, amb certa transcendència dins les produccions locals, és molt limitat a les Illes Balears. No hem estat capaços de defensar com toca els nostres productes ramaders, els fruits secs o l'horticultura, per posar-ne algun exemple. Tan sols els vins han fet un cert camí i l'oli es troba encara fent les primeres passes, amb un retard d'anys en relació a altres olis de qualitat de la península.

Per ventura ara és el moment de plantejar-se l'ampliació de les produccions agroalimentàries de qualitat a les Illes Balears, per aconseguir alguns nous reconeixements imprescindibles. En especial es pot pensar en qüestions oblidades i marginades fins ara, com l'agricultura integrada, o com l'impuls a la irrupció en el mercat de les produccions ecològiques. Amb tot, si de bon de veres es vol empènyer en aquest àmbit de les produccions respectuoses amb el medi ambient, s'hauria de resoldre el greu problema de la difusió dels conreus transgènics a les nostres illes.

Ara, per exemple, és el moment de plantejar la valorització de l'agricultura i la ramaderia extensiva, amb la promoció de l'ametla de Mallorca i la constitució d'una indicació geogràfica del me de Mallorca. Sense deixar de banda la creació d'un segell específic per a la carn de porc negre mallorquí. És clar que tot això exigeix suport tècnic i un mínim d'infrastructures. Fan falta instal·lacions per a produir menjar per al bestiar, o emprar-ne d'existents, i engreixadors comunitaris associats a un concepte més integrador dels escorxadors. Tot plegat és difícil, però perfectament possible. I en sortirien guanyant els consumidors, que podrien disposar d'aliments frescs i garantits.

I el mateix podem aplicar a la ramaderia intensiva, beneficiada amb molt d'encert pels ajuts que permeten adequar les instal·lacions a les necessitats mediambientals. Ja és ben hora de pensar en el formatge i la llet de Mallorca, en el porc mallorquí selecte i en les distintes possibilitats del vacú de qualitat.

El problema sovint no està en la producció, sinó en la comercialització i el preu. Perquè, és clar, un procés de qualitat just pot anar bé si el mercat el reconeix i el compensa amb el preu. En Joan, un pastor amic meu, va aconseguir fer els millors xots de Mallorca, alimentats amb productes exclusivament naturals, animals selectes de bona genètica, però aviat ho va haver de deixar anar quan va veure que els mercaders els pagaven igual com els altres. Produir bé era la seva ruïna, li convenia més reduir al màxim les despeses i cobrar les subvencions. Si el mercat no reconeix la qualitat, la seva producció no és possible.

L'interès a menjar bé no està en crisi. La gent vol aquells productes que li aportin una singularitat pel seu sabor, per la manera d'estar produïts o pel seu origen. No fa falta anar a altres continents per trobar bona carn o bones fruites. A les Illes Balears també es poden produir uns aliments adequats a les demandes del mercat i de bona qualitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris