nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Aina Calvo

Ahir va ser investida batlessa de Palma la socialista Aina Calvo. La qual cosa es deu a UM, per suposat, i naturalment també al Bloc, però sobretot a la convicció en si mateixa que ha demostrat Calvo. Perquè la veritat és que â"com a principis de setmana reflectia Ferran Aguiló en la seva columnaâ" ha sofert tot tipus de pressions per cedir. Per incomplir la paraula donada: que si se presentava seria per ser batlessa i no per entrar en un mercadeig de càrrecs a l'esquena dels ciutadans. L'han pressionada de pertot arreu perquè cedís. I a banda de la tradició de ganivetades internes en el PSOE local, que novament s'ha reeditat aquestes setmanes, faltaria més, en contra de Calvo, n'ha hagut de sofrir d'altres de tan intenses com vostès se vulguin imaginar, no debades el socialista no és un partit local sinó nacional. Però a pesar de tot, ha aguantat. Tot s'ha dir, amb el suport de Francesc Antich, que ha estat gairebé l'únic, o sense gairebé, que li ha fet costat en els moments més durs d'aquestes dies d'ençà el 27 de maig.

Tant Calvo com Antich s'afartaren d'explicar, als qui els volien escoltar, la raó de la caparrudesa que en realitat no era tal: si el PSOE cedia la batlia dos anys, un i mig, o un mes, tant se val, llançava un nítid missatge d'incapacitat, d'hipocresia, de cinisme i de no tenir la dignitat que ha de tenir un partit que vol ser de govern. I que el resultat de la cessió seria inexorable: d'aquí a quatre anys no podria demanar cara en alt el vot a aquells als quals s'havia promès que no se cediria. No era una promesa qualsevol, la que havia fet Calvo, i val a dir-ho: també Antich, perquè ateses les circumstàncies d'abans de les eleccions com de després era el nucli al voltant del qual se podia, o no, erigir una vertadera alternativa progressista per al futur a Palma. I a més, per la importància de la capital, que té el 50% del cens de Mallorca, complir la promesa â"estant a l'oposició o tenint la batliaâ" sobrepassava el caràcter local per esdevenir aposta fonamental per tenir esperances que el PSOE algun dia pugui apropar-se en vots al PP a tota l'illa. Malgrat l'evidència, les respostes que mereixia l'argumentació eren totes, o quasi, del mateix signe: que el que importava de veres era desallotjar el PP, com fos. Encara que fos a costa d'incomplir la paraula donada a Palma. Hagués estat un suïcidi total i absolut. A pesar de les moltes pressions, Calvo aguantà. I Antich amb ella. És el que pertocava fer. Per dues raons.

Una, per dignitat. Un partit que no és capaç d'aguantar-la, de mantenir aquest valor com a distintiu, és un partit abocat al fracàs permanent, encara que conjunturalment pugui tocar poder. El qual serà sempre, emperò i en el millor dels casos, un simple parèntesi entre llargs terminis de govern dels contraris. Si el PSOE hagués cedit la batlia, hauria estat una decisió indigna. No ha estat així: ha sabut mantenir la dignitat i això li dóna futur. La segona raó és d'estratègia política. Calvo va obtenir un 22% més de vots dels que quatre anys abans el PSOE havia recollit a la capital. Quedà a 3 escons i a 15.000 sufragis del PP. Amb o sense batlia, aquests resultats fan creïble que Calvo digui que és l'alternativa progressista al PP, a Palma. La diferència és poca i si sap aprofitar la gran il·lusió que generà entre les bases progressistes â"i no només del seu partitâ" té a l'abast guanyar les pròximes eleccions. Un somni impossible abans del 27 de maig i ara una possibilitat certa per al futur. Però sense haver mantengut la seva paraula, hauria seguit essent un somni totalment irrealitzable. En canvi, gràcies a la decisió presa, el PSOE pot tenir raonables esperances de créixer a Palma, i per tant també a Mallorca, i de situar-se en una posició tan bona com la millor que hagi tengut en el passat.

Res no és fàcil i el mandat de Calvo està subjecte a potencial inestabilitat â"a causa la situació interna d'UMâ" però tant si li deixen aguantar els quatre anys com si no, ha sembrat una llavor impossible d'arrabassar, gràcies a â"amb Antichâ" mantenir-se ferma en la dignitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris