nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Dels vents del juny el de Sant Bernabé és l'únic que va bé

La setmana comença amb Sant Bernabé, que era jueu de nacionalitat, patró dels teixidors i dels estudiants que aprenen un nou idioma. Aquest és el dia que a Menorca se sembren les carabasses i els carabassons. Antigament existia el costum de menjar ous ferrats durant la seva diada. A dia 11 de juny també és convenient, entre altres treballs agrícoles, plantar els fesols. N'hi ha de moltes classes, de fesols, com el blanc que és molt fi, i el negre, de color fosc i que es menja amb la clovella. El fesol roig fa la bajoca molt llarga, de vegades de més de dos pams i altres varietats són els de cuc, jueu o de confit. Diuen els vells pronòstics que si plou el dia de Sant Bernabé, plou quaranta dies seguits. Exactament la mateixa creença que hi ha al desembre sobre la pluja del dia de Santa Bibiana.

III
LLUNA NOVA AMB PERILL DE RISSAGUES. Tots els almanacs populars que hem consultat preveuen un juny calorós. Una llengua de calor ens durà masses de niguls que vendran d'Àfrica, amb risc de rissagues de certa intensitat, tal com ja va passar l'any passat. La lluna tornarà prima i divendres que ve, dia 15, arriba la Lluna Nova amb el girant a les 5 hores i 13 minuts de la matinada. Dimecres, dia 13, arriba Sant Antoni dels Albercocs, utilíssim per trobar objectes perduts, per recuperar la salut aquells que l'han perduda i per facilitar qualsevol desig. El celebren a Artà i l'invoquen els mariners i els nàufrags. Protegeix de lladres i és el patró de presoners, viatgers, concos i botiguers. Divendres que ve és Sant Vit, patró dels que no poden dormir i protector del bestiar de llana.

III
ARRIBEN LES PERES DE SANT JOAN. Colliu i menjau albercocs, que els millors són els de Porreres. Tendrem aviat les primeres peres de Sant Joan, sempre de cert exotisme, petiteta, de carn dura i molt saborosa. A l'hort lligau els enciams. Encara es poden sembrar cols i colfloris. També mongetes tendres, bledes, endívies i cogombres. Plantau escaroles, pastanagues, espinacs i porros. S'han de fertilitzar els guarets. Vénen dies igualment molt adequats per plantar albergínies, que són bones contra el restrenyiment. Convendrà realitzar igualment tota classe de labors de tala i neteja dels pins morts del bosc o la garriga.

III
D'ALZINA QUE FLOREIX PEL JUNY, TOT L'ANY EL PORC EN GRUNY. L'alzina ha tret la seva flor i demostra que és capaç de sofrir les pitjors condicions extremes amb atacs continus d'eruga i tota classe de depredadors. Davant les calorades que s'apropen serà convenient desinfectar els estables, païsses, sestadors, solls, colomers i corrals. I no oblideu vacunar els xotets i porcells. És recomanable sobrealimentar el bestiar de treball. Feis pasturar les egües i els poltres nascuts darrerament. Naixeran aquest mes les cries dels millors conills. Ha arribat el bon temps per calar palangres i xarxes primes.

III
DE PROP O DE LLUNY, PACTES PEL JUNY. Tan sols un replantejament polític canvia les agressions al medi ambient. Sols una vegada cada quatre anys s'hi és a temps. I encara.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris