algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Índex iemenita

Iemen de nit. Sana'a, la capital, està en silenci. De matinada es crida a l'oració des dels minarets de totes les mesquites. Llavors els colors dels vidres de les finestres deixen entrar la llum. A Dar al Hajjar hi ha la festa pròpia d'un casament. Els amics del nuvi, que du una corona de flors de paper, han desembeinat la jambia i fan danses pròpies de la celebració. Thula, ciutat preciosa on els venedors locals pressionen -però poc- perquè els visitants comprin alguna cosa. Un portelló antic, un collar, un caixó...

Magnífiques panoràmiques de les muntanyes Haraz. Al mercat de Manakha hi ha un camió d'Ikea, ara dedicat al transport de fruites i verdures. Visita i parlament a tres aules de l'escola pública d'Al Hajjarah, una vila preciosa a uns 2.200 metres d'altitud. Iemen-Banyalbufar. Les cases, que arriben a tenir vuit pisos, són de pedra amb redols emblanquinats, i desapareixen tapades per les boires que van arribant. Tot està ple de marjades que bàsicament es dediquen al cultiu del qat, un arbust, droga suau, que consumeix quasi el cent per cent de la població.

Zabid és una ciutat importantíssisma. La bona temperatura de la muntanya ha donat pas a una calor xafogosa. Caldria una visita assossegada. Hi ha una casa amb unes sales magnífiques on diuen -s'haurà de comprovar- que Pasolini hi va filmar escenes de Les mil i una nits. El port de Mokha, d'on sortia el bon cafè local, és un trist record del passat. Però té el seu encant perquè resulta que a Iemen no hi ha res lleig. Jibla fou el refugi de la reina Arwa, i encara conserven una espècie de seient que feien servir per a passejar-la. Aturada, ja de tornada a Sana'a, a una cafeteria de carretera on hi fan feina, a les ordres d'una dona gran, dues al·lotes ben alegres. La posta de sol a Sana'a és una polifonia de veus dels muetzins. Els al·lots omplen el carrer, el qat fa rebentar les galtes dels homes, agafen color els vidres de les finestres... I tot és d'una bellesa fascinant que fa entrar ganes de no anar-se'n mai. Quan hi ha un visitant la gent s'atura demanant que li facin una foto. Iemen, esbós, índex incomplet, d'un mapa que caldrà completar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris