algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

PP-PSOE, PP-UM o PSOE-UM?

UM té la paella pel mànec i farà allò que més li convengui, com és natural. Pretendre, com se fa des de la dreta, que és pervers que UM tengui la capacitat de determinar el Govern i que cal un pacte PP-PSOE per acabar amb aquesta situació és absurd. Primer, perquè aquestes propostes se fan quan se governa, no just després d'unes eleccions les quals han suposat perdre la majoria absoluta. Segon, perquè no és res de nou: exactament és el mateix que passa d'ençà que tenim autonomia; sempre que a Balears (1983, 1987, 1999 i 2007) i/o a Mallorca (en totes les ocasions) no hi ha majoria absoluta del PP, UM decideix. Aquells que ara diuen que caldria un pacte PP-PSOE, per què no ho deien abans? No ha canviat res. Si no agrada la llei electoral, doncs que se canviï. Però no l'ha proposat mai, el PP. I ni tan sols necessitava proposar res, ho podia fer -fins a la recent reforma de l'Estatut- i no ho ha fet. Així que no val, ara, queixar-se'n. Que res no ha canviat respecte del passat. UM farà el que sigui de més interès per a ella i sigui el que sigui no serà en absolut il·legítim. Una altra cosa és que hi hagi gent del PP, del PSOE i del Bloc que vegi com el seu partit s'està humiliant davant el petit partit. Doncs que demanin responsabilitats a qui pertoqui, però que no responsabilitzin UM d'allò que fan els altres. Ni tampoc no és responsabilitat dels ciutadans -que no trien pactes sinó partits, recordem-ho- ni del sistema electoral que certament és millorable però és el mateix de sempre, i sempre ha valgut per a tothom. Així que de circumstàncies extraordinàries que aconsellin el fantasmagòric pacte PP-PSOE, res de res.

Més enllà del que triï finalment UM, les opcions a priori són simples. Si opta per tornar a aliar-se amb la dreta, ja sap el que li vendrà a sobre. En aquesta ocasió, ha perdut 3.500 vots al Parlament (un 12%). Per molt que sigui vera que el PP és més feble que fa quatre anys, la diferència abismal entre tots dos partits inexorablement condueix a la minva del petit. L'equivocació del PP no ha estat voler acabar amb UM -que això, al cap i a la fi, és una decisió que té dret de prendre- sinó que ho ha fet fatal: en animar la monstruositat de la ultradreta ha provocat l'efecte contrari al perseguit. Si tot hagués estat «normal», de bon rotllo i somriures, sense ganivetades, se pot creure que ho hauria aconseguit: amb només 1.500 vots més a Mallorca el PP hauria tengut 17 diputats -majoria absoluta- i UM s'hauria quedat amb 2. Entre dos aliats, l'efecte que el gran xucli del petit, sigui directament o indirectament a través de l'abstenció, no se produeix per l'atac groller sinó per la simple diferència de pes. Que segueix essent enorme. Per tant, si UM pacta amb el PP sap que correrà novament un gran risc. I aquesta vegada li ha vengut d'un pèl.

L'altra opció és el pacte amb l'esquerra. I amb el Bloc, que s'hi sumarà d'una forma o d'una altra sense posar problemes atès el desastre electoral. L'aliança amb els socialistes suposaria que el PP quedaria sense paraigües institucional important a Balears, ni a Madrid. Que és la gran diferència respecte de 1999. Així UM podria tenir si més no l'esperança que, atès que és segur que en el PP s'iniciaria el ball de bastons, en alguns indrets de Mallorca podria tenir opcions de captar gent conservadora. Perquè seria factible pensar que els conservadors podrien potencialment perdre una part de gent que sense cap poder se sentiria orfe. És a dir, fer partit, eixamplar de veres l'estructura -i no com ara, que a molts pobles és purament nominal per poder dir que se presenta pertot- i tenir reals expectatives de sumar més sufragis en el futur, i no estar a l'expectativa sempre del o tot o res.

És ver que el de Maria Antònia Munar és un partit molt peculiar que vés a saber què fa. No obstant això, si s'analitza amb fredor de la lògica política no hi ha dubte de cap on hauria de tirar.

Miquel Payeras, periodista

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris