algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El juny formós és abundós

El sol ja brilla de bon matí i es preveu una mesada de juny de temps calorós. Amb l'augment de les temperatures tornen a aparèixer les meduses i amb elles el tema habitual del canvi climàtic, que és un terreny abonat per als catastrofismes. L'escalfament de la mar sembla la causa principal de la seva proliferació, com també la manca de depredadors. L'arribada de meduses a la costa és un fenomen natural que té lloc durant la primavera i gran part de l'estiu i poc té a veure amb el canvi climàtic sobre el qual tant parlen científics i polítics i lògicament no es posen d'acord. Hi ha molt d'invent sobre el canvi climàtic i al darrere interessos tèrbols que ens proposen esperar l'apocalipsi.

K K K
LES CIRERETES, PEL JUNY A GRAPADETES. Endinsats dins el final de la primavera, de jornades monòtones i matins encalmats, convé tenir en compte que aquesta època és molt variable i tant poden aparèixer reculades fredes com avenços indubtables cap a l'estiu. Ara, quan es tira definitivament de calor, no hi ha res millor que unes cireres fresquetes per passar l'estona. Per a conservar tot el seu gust, aquesta fruita, s'ha de refrescar un poc a la gelera. Això sí, la degustarem abans que sigui massa freda.

K K K
ANY DE CIRERES, POC BLAT A LES ERES. No ho dubteu, som a la millor època per menjar cireres, considerades fruita de primera categoria. Les varietats més venudes són les forasteres (sunburst, marvin, picota, starky, coralise, summit...) que avui han fet perdre les varietats més antigues i tradicionals de les nostres contrades, com la cascavella, la genovina, o la guinda, que madura pel maig i juny i solia emprar-se per posar dins les botelles d'aiguardent d'herbes. També hi ha la mollar, que és de bona grossària, quasi negra, molt sucosa i de molsa vermella i vellutada. Les cireres maduren fins a la darreria de juny i n'hi ha algunes, com les de sarró, que ho fan devers l'agost i tot.

K K K
ES MENGEN ELS PRIMERS ALBERCOCS. S'han de provar els dolços i blancs albercocs primerencs que arriben coincidint amb els primers dies de calor estiuenca de juny. Els millors són els de Porreres, amb els quals podrem fer una confitura deliciosa. L'albercoc, sigui fresc o assecat, és una font de salut. Convendrà llaurar i entrecavar les cebes. Convé posar canyes a les tomatigueres perquè s'enfilin i regar-les dos pics per setmana. Al camp, és bon temps per donar una rella als melons, síndries i a la vinya. Així es conservarà la saó del sòl.

K K K
LA SETMANA. Dimarts és Sant Bonifaci, patró dels cervesers i també dels meteoròlegs, que era monjo. Té lloc la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient amb l'objectiu de donar a conèixer la necessitat de protegir i millorar-lo entre la ciutadania. El succeeix Sant Norbert, a dimecres dia 6. A França diuen que els banys de Sant Norbert inunden tota la terra. Divendres el calendari ens durà la lluna en el quart minvant a les 13 hores i 43 minuts del migdia i Sant Medard que exerceix de patró dels grangers i venedors de paraigües. Aquest mateix dia és Sant Germà, patró dels pastors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris