muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Cap a un acord de garanties socials i nacionals

Aquests dies tothom fa les seves anàlisis dels resultats electorals i les seves càbales sobre els futurs pactes per formar els governs de les Illes Balears, Mallorca, Palma i qualque altre poble mallorquí. El resultat final dependrà de l'opció que prengui Unió Mallorquina. Al meu modest entendre (darrerament m'equivoc bastant en les anàlisis polítiques) hi ha moltes raons que fan recomanable, quan no ineludible, que UM es decanti per la creació de governs de garanties socials i nacionals, és a dir, que pacti amb l'esquerra. Són aquestes: Higiene democràtica: el PP duu des de les primeres eleccions autonòmiques controlant alguna (a vegades totes) de les grans institucions de la Comunitat. És hora que es vegin obligats a fer una renovació de veritat. Clarificació nacionalista d'UM: El partit de Maria Antònia Munar ha viscut un procés de progressiva clarificació nacionalista i ha anat incorporant gent i discurs en aquesta línia, la qual cosa dificulta un pacte amb un PP cada vegada més escorat en l'espanyolisme més intransigent.

Els votants d'UM: òbviament la gent que va votar UM, ho va fer pensant que la millor opció per governar és la del partit de centre nacionalista. Ara bé, després de viure la campanya extremadament agressiva contra UM per part del PP i les repetides promeses que de cap de les maneres no hi hauria pacte PP-UM, el votant d'UM va triar la seva opció sabent que el seu vot serviria per establir governs de progrés. Esperit del 5 de maig: el passat 5 de maig, va tenir lloc a Palma la més gran mobilització ciutadana en favor de la llengua i la cultura pròpies d'aquesta terra de tota la història. La convocatòria de l'OCB comptava amb el suport explícit d'UM, PSIB-PSOE i BLOC per Mallorca. Esperit Salvem Mallorca: existeix un sentiment creixent entre la població de Mallorca i d'Eivissa d'aclaparament a causa del creixement excessiu d'alguns pobles i ciutats. Dos dels municipis on aquest sentiment és més ampli són sa Pobla i Campos, on s'han produït daltabaixos considerables. Només amb un pacte amb les forces progressistes es pot redreçar una mica la situació. Els Consells de Menorca, Eivissa i Formentera, en mans de l'esquerra: No seria gaire recomanable que des de Mallorca es governàs cap a la dreta quan la resta d'illes compten amb majories d'esquerra.

El Govern de l'estat: Actualment el Govern espanyol està en mans del PSOE, que compta amb el suport extern de diverses forces d'esquerra. És el moment de subscriure un pacte que garanteixi les inversions necessàries a les Illes Balears per part de l'Estat. Casos de corrupció: durant l'anterior legislatura, s'han destapat una quinzena de casos de corrupció política en els quals s'ha vist involucrat el PP. Deriva extremista del PP: Des de la darrera etapa de José María Aznar, en la qual, per cert, Jaume Matas era Ministre del seu gabinet, el PP està instal·lat en una deriva ideològica extremista que l'acosta cada vegada més a postulats propis de l'ultradreta més rància i carpetovetònica. Raons electorals: quan UM pacta amb la dreta a les següents eleccions baixa de vots. Quan pacta amb l'esquerra, puja.

Cas Calvià II: Si UM pactàs amb el PP i per tant li donàs oxigen, el PP li ho agrairia de la mateixa manera que ho va fer a Calvià la passada legislatura amb el cas Joan Thomàs. Qüestions personals: encara que a vegades no ho sembli, els polítics són persones i tenen el seu coret i els seus sentiments, i encara més important, tenen família i amics. La indigna campanya de persecució personal a Maria Antònia Munar maquinada per Matas, Estaràs i alguns periodistes indignes d'aquesta denominació, no pot quedar impune.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris