muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Visca la república, Don Josep!

No record quin dia era però fa poques setmanes i el lloc el restaurant El Pequeño Mundo, a la forana de Ciutat. L'acompanyaren a la rodona taula per a sis comensals on jo era i em vaig acontentar molt de tornar a veure'l.
-Don Josep, ja veig que encara escriviu articles sovint a la premsa!
La seva filla Maria em somrigué.
-Qui escriu som jo, ell diu el que he d'escriure i jo, a les ordres i de bon grat, faig el que em mana.
Era un sopar trobada de republicans i aviat arribà Josep-Lluís Carod-Rovira, qui s'entretingué conversant amablement una bona estona amb l'històric republicà. Vaig conèixer Josep Pons Bestard fa uns pocs anys i tot perquè jo arreplegava informació per escriure un llibre sobre el desembarcament a la costa de Manacor de les tropes del capità Bayo l'agost de 1936. El vaig visitar a casa seva a Calvià en diverses ocasions. Era fonamental per a mi, perquè Pons Bestard ho sabia tot o molt del cop d'estat del trenta-sis a l'illa, no de bades a aquells moments era funcionari de la diputació i locutor de ràdio Mallorca. I a més havia conegut molt bé el batlle republicà de Manacor, Antoni Amer.

I me'n contava de coses! La immensa majoria no m'interessaven a aquells moments però m'agradava tant escoltar-lo. Culte, Josep era un xerrador, no dic conversador perquè només parlava ell. Simpàtic, molt hospitalari, em vaig adonar que era un enamorat de la vida i sobretot de la II República. També de la seva condició de maçó. M'ha explicat l'amic investigador i també manacorí, Antoni Tugores, que trobà a l'arxiu de Salamanca una fitxa de Josep Pons Bestard referida als maçons mallorquins i que, segons el document pertanyia a la lògia Pitagoras de Palma i hi figurava amb el nom pseudònim de Zoroastro. Bé, i per què cont tot això? Senzillament pel fet que Josep Pons em digué amb una rialleta que li anava d'orella a orella:

-Tomeu, ja tenc noranta-quatre anys i no faig comptes morir-me fins que no torni a veure regidors republicans als Ajuntaments mallorquins. Josep Pons Bestard morí d'una errada de cor dimarts passat però diumenge de vesprada Mallorca tenia vuit regidors republicans repartits per pobles: Manacor, Bunyola, Felanitx, Son Servera, Sineu, Binissalem... Només o, tant i molt, vull dir adéu a l'entranyable Pons Bestard amb un crit tan fort que es pugui sentir en el camí de l'altre món:

VISCA LA REPÚBLICA, DON JOSEP!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris