algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Per Carnestoltes nevada, Quaresma granada

De la gresca de les rues al Dimecres de Cendra. Després d'un Carnaval nevat, començarem el mes de març i la Quaresma, on diuen que el temps serà granat. Granat de valent. Encara que avui no tengui el sentit d'abans, els set divendres de les set setmanes de «sa Corema» són de menjar molta verdura i poca carn. Arriba, per tant, el temps del bacallà, les arengades i els ous. La cuina d'aquesta època val la pena conèixer-la. Convé aprofitar els Darrers Dies del Carnestoltes, que és paraula que ve del llatí i prohibia menjar carn durant els 46 dies de quaresma. Totes elles plegades, són unes celebracions molt significatives en el trànsit de l'hivern cap a la propera estació primaveral. S'apropa l'acabament del febrer i comença el temible mes de març amb la festa oficial i postisseta del Dia de les Illes Balears. Una festa amb vocació de pont, que fa uns anys es coneixia com a la «setmana blanca». I tan blanca!

K K K
GIRANT I LLUNA NOVA. El darrer dia del mes de febrer arriba la lluna nova de març. El girant és a la una i 32 minuts de la matinada. És temps de sembrar alguns llegums, melons, cogombres, carabassa, llorer, figuera, garballó, baladre i heura. El calendari pagès recomana sembrar remolatxa i llavor de porro. Si poguéreu passar la primera rella a finals de gener, és hora de fer la segona llaurada. Convé entrecavar els horts i donar una passada de xapeta per dins els sembrats. S'han de trasplantar tarongers i llimoneres i els xiprers.

K K K
MARÇ CANVIANT. Els últims dies de febrer s'hauran caracteritzat per la presència del fred, la neu i les pluges. Ara arriba el març, un mes de transició o de pas entre l'hivern que es retira i la primavera que, a poc a poc, va fent la seva aparició. I com a bon març, «marcejarà». No debades, el març és temiblement canviant: presenta dies cent per cent diferents i, fins i tot, en la mateixa jornada, alternen el temps estirat i la pluja, la calor i el descens tèrmic. Per això els refranys no el fan quedar massa bé: «març, marçó, el matí cara de ca i el vespre cara d'infantó».

K K K
REFREDATS MOLT PERILLOSOS. Malgrat el temps canviant i desconcertant, normalment és a primers de març quan apareixen les pertorbacions semblants a la que acabam de patir aquests dies enrere. De vegades, arriben encadenades, donant lloc a un descens de les temperatures i a precipitacions més o menys abundants. A continuació, són els anticiclons que es solen imposar i es succeeixen els dies de temperatures suaus. A mitjan mes sol tornar, altra vegada, el temps revoltat i ventós. Una època perfecta per deixar el jornal a l'apotecaria: «el sol de març entra i fa tall, i, si massa dura, a la sepultura».

K K K
«MARÇ, MARÇAL, FAM I PESTA PRINCIPAL». Març segueix essent un mes d'hivern, una mica mentider: «març, falsa primavera que engana el bestiar» assegura el refrany. Encara que això no es manifesta d'una manera clara tots els dies. Convé recordar que els canvis de temps radicals són la característica fonamental dels mesos de primavera, inclòs el març. Els dies segueixen creixent i al llarg del mes augmenten una hora i mitja. Tot semblava indicar que enguany no en faria d'hivern i a la fi n'ha fet per animar les festes de Carnestoltes. Ara d'hivern només en queden quatre setmanes. Només.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris