algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

La carta d'Antich

Antich ha passat a la càrrega. El candidat socialista a la presidència li posà ahir els coses clares per carta a Jaume Matas: ha d'aturar les obres de l'autopista d'Eivissa per superar «l'actual clima d'enfrontament social». I li recorda que aquest enfrontament «no serà superat per la intervenció de les Forces de Seguretat, que han d'actuar per imperatiu de la llei després de la vostra petició d'auxili en el procés d'expropiació». Després de mesos de dubtes, les darreres intervencions d'Antich, que han culminat amb la carta d'ahir, són una autèntica crida a la mobilització de l'esquerra, de les organitzacions socials progressistes i de tots els segments de centre i fins i tot de dretes que a les Balears se senten angoixats davant l'avanç del gegantisme d'obres públiques i de la conseqüent arribada de l'urbanisme privat al darrere, que poden acabar amb la personalitat de bona part de l'Arxipèlag en menys d'una generació.

Eivissa és la punta de llança d'aquesta indignació. Els processos d'expropiació a la Pitiüsa han escampat la sensació que l'illa no és dels eivissencs, sinó dels quatre que comanden allà i que obeeixen les ordres del Consolat. Però a Malorca el problema a la llarga tal volta sigui més greu. El turisme està en crisi i el seu nombre d'habitants és molt superior. Antich demana «consens» a Matas. És el que ha de fer un estadista pel bé del país. Però en realitat aquesta carta és el primer i més seriós avís que a les eleccions de l'any que ve Antich anirà a la reconquesta del poder amb totes les banderes desplegades. El PP ha d'anar amb compte. Els seus dirigents asseguren que tenen majoria absoluta a totes les illes. Tanmateix en política allò important és si es va a favor o en contra del vent que impulsa la dinàmica social. És aquest vent el que fa cantar les urnes. I ara al PP no li servirà la por de l'ecotaxa, ni el suport que li donen les grans cadenes hoteleres (tothom ha captat la partiguera que tenen de Mallorca i les ganes de convertir aquí els hotels en blocs de pisos). L'esperança de Matas és que quan la gent tasti les autopistes tothom es retrà als seus peus. No ha pensat, però, que molts sentiran el desig de frenar l'expansió del formigó sigui com sigui? A Eivissa ja hi ha una autèntica batalla. I a Mallorca cada cop més que l'autonomia quedarà ofegada per l'endeutament mentre les necessitats són cada cop més grans en sanitat i educació.

Antich escollí ahir, 25 de febrer, per enviar la seva carta. Parla d'«enteniment». En realitat, però, li diu a Matas que ja està preparat per tornar a assumir la presidència.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris