nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Eivissa rebel

Encara que la majoria de mitjans de comunicació no se n'hagin fet tot el ressò que calia, a Eivissa s'està vivint una autèntica revolta ciutadana contra les agressions a l'entorn que està promovent l'actual Govern de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa i Formentera, en concret, l'anomenat segon cinturó i l'autopista a l'aeroport.

Deim «autopista» malgrat que la consellera Stella Matutes ho negui, de la mateixa manera que Francesc Fiol nega que imposar una reducció del 50% al 33% d'ensenyament en català sigui tocar el Decret de Mínims. És la nova tàctica: negar les evidències.

Les conseqüències que poden originar sobre el medi ambient i l'economia illenca aquests dos projectes són gravíssimes ja que signifiquen l'aposta per continuar omplint l'illa de cotxes, l'augment de la contaminació atmosfèrica i acústica, un consum exagerat d'energia i altres perjudicis per als eivissencs i eivissenques.

A més a més, com diu el manifest de la plataforma «no volem autopistes»: «els projectes presentats són un reflex del fracàs dels governants autonòmics per resoldre l'ordenació territorial i la planificació urbanística. Representen, la solució dels processos especulatius, causa de l'amuntegament i les exagerades concentracions demogràfiques que han anat ofegant la xarxa viària i els eixos d'entrada i sortida als nuclis urbans i aeroport. Si es realitzen aquests projectes, el vehicle privat serà cada vegada més necessari i exercirà una pressió insostenible sobre un àmbit físicament molt limitat, en degradació contínua. Poden significar la ruïna definitiva de les poques zones rústiques i àrees amb cert valor natural que resten a l'illa, ja que noves urbanitzacions, hotels, discoteques i camps de golf sorgiran com a pebrassos entorn de les vies ràpides d'accés».

Eivissa està patint un dels atemptats ecològics més greus dels darrers anys, però també està vivint una revolta popular pacífica però contundent. A l'alçada de les circumstàncies.

El passat 17 de febrer va tenir lloc la manifestació més grossa de la història de l'illa. Més de 20.000 persones sortiren al carrer per manifestar el seu rebuig a les autopistes projectades. Hi ha hagut, a més a més, un seguit d'accions no violentes i de resistència passiva, protagonitzades per centenars de persones que, en diverses ocasions han intentat aturar les excavadores que fan les obres de l'autopista a l'aeroport d'Eivissa. Aquestes accions han estat reprimides de manera violenta per efectius de la Guàrdia Civil que han donat suport a l'entrada de les excavadores a les finques privades per damunt de les quals passarà l'autopista. La mobilització ciutadana contra el Pla de carreteres eivissenc és exemplar i demostra allò que dèiem aquí mateix fa només quinze dies: que els illencs, contràriament al que pot semblar i oposadament al tòpics que corren i que nosaltres mateixos assumim com a veritat, hem defensat amb molta dignitat la nostra terra, la nostra llengua i els nostres signes d'identitat. Des de Mallorca cal donar suport als eivissencs que lluiten per la seva terra, però sobretot cal donar el màxim de difusió al que està passant a aquella illa germana per veure si aquí també ens hi tornam a posar amb força. A veure si la seva potència se'ns encomana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris