nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Les coses clares

Sovint, vull dir un dia sí, i quasi bé l'altre també, podem llegir als diaris afirmacions com: Els ciutadans de Balears són els que més paguen a l'Estat i els que menys reben. Un informe de l'any 2002 de la Fundació de les caixes d'estalvi confederades (FUNCAS), informava que 2.947 milions d'euros recaptats a les Balears l'any anterior no retornaven. Altres experts xifren l'espoli en uns 2.500 milions. Però bé, al voltant d'aquestes quantitats es podria afirmar com a cert el robatori. Això vol dir que, entre el que paguem a la Hisenda espanyola i el que l'Estat ens torna, cada ciutadà del nostre País hi perd més de 2.500 euros cada any. No és estrany doncs, que aquesta espoliació que patim remogui l'enteniment i més d'un faci flamada davant d'una injustícia que, tot i essent silenciada i tapada pel nostre Govern, no té parany amb cap altra democràcia europea. Paguem (ens fan pagar) més del 9% del PIB, quan un informe de la Conselleria d'Economia d'Alemanya reconegué que pagar més del 4% és una injustícia i impedeix a la comunitat pagadora el desenvolupament i la creació de riquesa. En partides ministerials per obres hidrològiques, som a la cua; En inversions estatals per a cultura i sanitat, a baix de tot; Molt invertir en Altos Hornos i Astilleros, però res amb la indústria hotelera balear. És clar! Això no és la Península. I no parlem d'inversions en infraestructures com trens, autopistes o carreteres, i si no demaneu-ho al govern del senyor Matas i vos diran com n'estan d'emprenyats per la manca d'ajuts estatals. Ho passen més magre que una llesca de madastra.

Però bé, el que jo volia fer entendre és la gran quantitat de doblers, no els que paguem que són molts més, sinó dels que no ens tornen dels que hem pagat i es queden allà. De les coses que podríem fer amb aquests més de 2.500 milions d'euros. Crec que és bo d'entendre. Veiem, si al nostre País, entre tots els que hi vivim -mallorquins, forasters i estrangers- som prop d'un milió d'habitants, això podrien esser unes 250 mil famílies (4 individus per unitat familiar), vol dir que cada família que viu aquí hi perd cada any més de 10.000 euros. És la mateixa quantitat que podria tenir de franc anualment:

Doncs, tot això, que és el que sol gastar (o que podria gastar) cada una de les 250.000 famílies de Balears cada any, és la quantitat que l'estat espanyol no ens torna dels nostres imposts. No els que s'enduen, que són molts més, sinó els que no ens tornen. Els que ens prenen. Els que es queden per allà per fer carreteres i aeroports a llocs on no hi ha ni cotxes ni avions. Els que ells en diuen solidaritat. Solidari... què? Déu! Mentre se'n duguin els nostres doblers sempre estarem entre l'espasa i la paret. O el que és pitjor, entre l'Espanya i la paret.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris