algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Som fills del 23-F

N'hi haurà molts que no ho acceptin i els joves no ho saben, però els actuals ciutadans són fills d'aquell assalt al Congrés dels Diputats, de l'aixecament de València amb els tancs al carrer i de la por que va embolcallar la classe política quan patí amb el tinent coronel Tejero actuant de Billy el Niño (encara no s'ha assabentat aquest home que l'empraren de titella?).

El que va venir després és la prova de l'èxit d'aquell cop. Espanya entra a l'OTAN en els temps de Calvo Sotelo el breu. Allò va ser el preludi de l'intervencionisme exterior i el trencament de la tradicional neutralitat. Aquest intervencionisme arribà als seus moments més patètics amb la foto de les Açores, l'enviament de tropes a l'Iraq i la massacre de l'11-M.

Tampoc Felipe González no va poder fugir de la por del 23-F. Just arribar al poder es fundà el GAL, trist exemple de submissió d'un Govern democràtic d'esquerres als poders fàctics del vell aparell franquista que encara romanien vius dins l'estructura de l'Estat. El desastre dels GAL, amb l'assassinat de més de vint persones, que fou orejat anys després pels que volien el retorn de la dreta al poder, va ser determinant per impedir que ETA abandonàs les armes els anys vuitanta. Avui en dia, encara hi ha atemptats i el Govern Zapatero està obsessionat per assolir la solució pacífica que li fugí de les mans a González per ser dèbil davant els que atiaven el terrorisme d'Estat. Al final, els que animaven a atacar els «santuaris» en el sud de França aplaudiren cínicament quan anaren a la presó els alts comandaments socialistes de la lluita antiterrorista, inclòs el ministre de l'Interior José Barrionuevo. I entre l'11 i el 14-M del 2004, els mateixos que havien enviat soldats a l'Iraq, i davant el temor de perdre les eleccions i el poder, intentaren endossar a ETA els 190 morts i 1.500 ferits dels atemptats d'Al Qaeda a Madrid.

Encara som fills del 23-F. Ho demostren els tics autoritaris actuals: l'odi a la reforma de l'Estatut de Catalunya, les remenades de coa d'alguns militars i el boicot al cava català. Els bigotis del titella Tejero encara inspiren respecte en el segle XXI.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris