cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

La dignitat de Francesc Ferrer i Gironès

Fa tres setmanes vaig parlar amb ell per darrera vegada. L'Obra Cultural Balear l'havia convidat a venir a Mallorca el proper 23 de febrer. Havia de fer-hi una conferència, participar en la inauguració de la nova oficina de drets lingüístics i li estàvem preparant un homenatge. Uns dies després em va telefonar la seva dona i em va dir que no comptàssim amb ell: l'acabaven d'ingressar de nou a causa de la llarga malaltia que patia. Pel to emprat per la seva dona vaig entendre que l'homenatge que li preparàvem arribava massa tard.

Ahir migdia va morir Francesc Ferrer i Gironès, gran lluitador per la dignitat nacional dels catalans i defensor aferrissat dels drets lingüístics dels catalanoparlants.

En Francesc Ferrer era actualment segon tinent d'alcalde i regidor independent d'ERC a Girona, però anteriorment havia participat en la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya i durant algunes legislatures va ser senador independent elegit dins les llistes del PSC. Així doncs, en Francesc Ferrer, durant la seva intensa vida política ha estat relacionat amb les tres grans forces polítiques del Principat de Catalunya, però sempre s'ha mantingut fidel als ideals de defensa dels drets col·lectius dels catalans.

Historiador, polític i escriptor, havia estat diputat del Parlament de Catalunya del 1995 al 2003, i va ser senador de les Corts espanyoles cinc legislatures consecutives, fins el 1993. Ferrer morí a casa seva de Girona a l'edat de setanta anys.

En Francesc Ferrer es va mantenir actiu fins fa ben poc i encara el diari El Punt de diumenge passat publicava un article seu titulat Les dues cares de Janus, en el qual, tot agafant com a metàfora el personatge de la mitologia romana Janus (el que ha donat nom al mes de gener, un mes de rebaixes), criticava amb duresa les dues cares mostrades per Convergència i Unió amb tot el procés de negociació del nou Estatut de Catalunya.

Ferrer i Gironès ha estat un referent per tots aquells qui, amb major o menor fortuna hem treballat i treballam en favor dels drets col·lectius. I ara, com sempre, però per ventura amb més intensitat que mai, llibres com La persecució política de la llengua catalana o Catalanofòbia agafen més vigència que mai. En Francesc Ferrer va destacar per la seva gran activitat en la política institucional, però també per la seva trajectòria cívica i cultural. Ferrer va ser un dels fundadors d'Amics de la Bressola i col·laborador de la Comissió de la Dignitat, que ha aconseguit que els documents segrestats pel franquisme i que durant anys varen estar apilats a un magatzem de Salamanca, tornassin finalment a Catalunya.

El 25 de juny de l'any passat, la Fundació Josep Irla va dedicar un merescut homenatge nacional a Francesc Ferrer i Gironès, que el mateix 2005 havia rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Com vos he dit al principi, ara n'hi estàvem preparant un, d'homenatge aquí a Mallorca. Desgraciadament hem fet tard.

Però tots plegats encara som a temps a retre el millor dels homenatges a en Francesc. Un homenatge tan senzill com llegir la seva obra escrita, un vertader monument a la memòria històrica de la defensa de la nostra llengua i els nostres drets nacionals.

Un homenatge tan senzill com continuar la seva lluita per la dignitat dels catalanoparlants, que, al cap i a la fi, és la lluita per la dignitat humana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris