nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Discriminació en els descomptes aeris i marítims

Els bitllets de transport aeri i marítim de viatgers no tenen el mateix preu per a tothom que resideix a Balears. Hi ha preus i preus, segons hom pertanyi a la ciutadania privilegiada o a la maltractada. Als ciutadans i ciutadanes que hi residim, i que tenim ciutadania europea, se'ns descompta el 38% del preu del bitllet. Això vol dir que només en pagam el 62%.

El trobam massa car, efectivament, i és ben just que reclamem més descomptes; però no hi ha dubte que som uns privilegiats. Sobretot si ens fixam en ciutadans i ciutadanes que hi resideixen com nosaltres, però que, pel fet de provenir d'Amèrica Llatina, d'Àfrica, o d'Àsia, n'han de pagar el 100%, del preu del bitllet!

No es tracta de calcular quants de viatges efectuam els residents privilegiats, amb allò que paguen a les empreses de transport els residents maltractats (que solen viatjar molt!). És clar i evident que s'està produint una flagrant discriminació, que la gent demòcrata no ha de poder consentir; ja que es deixa d'aplicar el principi d'igualtat de tractament de les persones, independentment del seu origen racial o ètnic, que assenyala la Directiva 2000/43/CE del Consell!

Davant d'això, sorgeixen iniciatives ciutadanes que apunten cap a la modificació de les lleis que afecten els preus del transport a les Illes.

No hi ha dret que es pugui acollir a l'esmentat descompte, posem per cas, un ciutadà suís -que no pertany a la Unió Europea-; mentre que no hi té cabuda un ciutadà africà, sudamericà o asiàtic.

El canvi en la legislació de l'estat espanyol és molt simple. Només s'ha d'aconseguir canviar això que s'hi diu: «a los ciudadanos españoles y de los demás Estados de la Unión Europea residentes...», per això altre que s'hi hauria de dir: «a todos los ciudadanos residentes».

Cecili Buele i Ramis. Secretari de Moviments Socials d'ERC-Illes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris