cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

PP: provincianisme poruc

Don Mariano ha tocat el xiulet i tots els «populars» baleàrics s'han posat a les ordres. S'han de recollir, diuen, firmes en contra del nou estatut de Catalunya. A les Balears, les hosts del Partit Popular han de fer el mateix que a «tot Espanya», i deixar ben clar que la nostra relació amb l'Estat s'assembla més a la que hi pugui tenir Cantàbria o la Rioja que no a la que intenten tenir-hi, posem per cas, les illes Canàries. Les dosis de provincianisme a què estan arribant, tant el govern de les Balears com el partit que li dóna suport, fan escarruixir.

Abans de negociar-se l'Estatut de Catalunya -aprimat de mala manera, després de la negociació a Madrid, en la qual, finalment, per fer-se la foto, CIU ha cedit tant com ha convingut- el president de la comunitat suposadament autònoma de les Balears, Jaume Matas, va dir que volia per a les nostres illes tot allò que s'aconseguís per a Catalunya. En el seu moment, li prenérem la paraula. Com l'havíem presa a Rodríguez Zapatero quan va afirmar que a Madrid s'aprovaria l'Estatut que sortís del Parlament de Catalunya. Finalment, ja hem pogut comprovar quant val, la paraula de Zapatero (no sé si la paraula donada també forma part del «talante» o no). Ara hauríem de tenir ocasió de veure què val la paraula de Jaume Matas. Però, malauradament, em pens que ja ho estam veient.

En comptes d'atenir-se a la seua promesa, el partit del president balear s'ha posat a buscar firmes contra l'escarransit nou estatut de Catalunya. S'ha fet palès, una vegada més, que el Partit Popular, a les illes Balears té la mateixa autonomia que el PP de Segòvia o el de Toledo. Zero. L'actitud del PP illenc només s'explica per un atac de provincianisme o per un atac de por. O per les dues coses.

Recentment, Josep Piqué, veient que el vaixell del PP del Principat fa aigua per tots els costats, va intentar suavitzar una mica el discurs ultraespanyolista dels camarades Rajoy i Zaplana, i l'únic que va aconseguir va ser que Rajoy el cridàs a capítol, d'on en Piqué en va sortir, ai las!, amb la coua entre les cames. Vista la bat-collada al tebi Piqué, «prietas las filas», els insulars s'han arromangat i s'han posat a la feina: s'ha de manifestar la voluntat de mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers en contra del nou Estatut per a Catalunya. Potser els ha agafat por. Tal vegada els i les Matas, Estaràs, Cirer, Rodríguez, Palau, Marí Tur, han sentit un calfred i un tremolor de cames en veure la contundència amb què l'aparàtxic tractava en Piqué i han preferit fer d'al·lots aplicats i posar-se al tall. Si el que els ocorre és que estan morts de por, la cosa és molt humana, i fins i tot es podria entendre. No fos cas que algú es mogués i no sortís a la foto (tot i que, entre nosaltres, s'haurà de veure que el 2007 aquesta bona gent sigui la de la foto bona).

La por seria la millor hipòtesi. Algun malpensat, emperò, pot suggerir que aquesta colla no han actuat així per por, sinó perquè s'ho creuen. En aquest cas, es tractaria de provincianisme pur i dur. En comportar-se com el PP de Segòvia o de Toledo mereixerien per part de l'aparell del partit el mateix tractament que reben aquestes agrupacions, estrictament espanyoles. I, d'alguna manera, tots els ciutadans de les Balears ens mereixeríem el tractament discriminatori que patim per part de l'Estat... per haver-los votat i tenir-los al capdavant de les notres institucions.

En el pitjor dels casos, l'actuació del PP en recollir signatures en contra d'un projecte d'Estatut que per a un servidor de tots vostès és rebutjable, però per esquifit, pot constituir una mescla de por i de provincianisme. En principi, no ho hauríem de descartar del tot.

Bernat Joan i Marí, eurodiputat per ERC

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris