cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Miracle: Pacte de Progrés bis

De sobte, el miracle pareix possible. Reeditar el Pacte de Progrés l'any vinent. Com se pot entendre si gairebé tothom, inclosos no pocs dirigents dels partits opositors, dóna per descomptada la majoria absoluta del PP? Doncs és possible fent cas al que pareix que diuen els dirigents del PP: que perdran. Ho comentava en eBrisas dissabte passat Juan Mestre, quan explicava que en el PP d'Eivissa estan molt preocupats perquè pensen que poden perdre un diputat a l'illa. A més, el president Jaume Matas podria haver dit a les juntes locals del seu partit a Menorca, durant la visita que reté a l'illa la setmana de Sant Antoni, que ho tenen bastant malament per a les pròximes eleccions. Estam davant d'una estratègia del PP per activar la seva gent i que ningú no se confiï en excés, tal i com suggereixen alguns que pot estar passant? O deu ser vera el que diuen els conservadors i que en efecte les presumptes enquestes -que ningú no ha vist, tan si diuen blanc com negre- els auguren la catàstrofe electoral tant a Eivissa com a Menorca, de resultes de la qual perdrien el Govern? Que cadascú se cregui el que més l'interessi. Tanmateix si se té fe en el miracle, és aleshores quan s'entra en projeccions de futur bastant curioses.

El miracle de reeditar el Pacte de Progrés passaria per UM. O sigui, que fes igual nombre de diputats que té (3) o, en el seu defecte, si en perdés un, que sumant el seus escons als de l'esquerra (PSOE, PSM i EU-Verds) el resultat fos els 30 que obririen la porta a la concreció del fenomen paranormal. Per suposat hi ha altres alternatives teòriques. Que sense UM l'esquerra se bastàs. Però ningú dels partits d'esquerra -lògic, ja que estan segurs que perdran- la contempla ni tan sols com a opció per a un futur ni a mig ni llarg termini. No només això sinó que en el majoritari, el socialista, no hi ha la voluntat que sense UM puguin governar mai. En el PSOE fien el miracle per a 2007 a l'encadenament de tres fenòmens, la combinació dels quals seria imprescindible per tornar al poder: un, que Zapatero els faci sumar els vots que ells duen tres anys sense ni tan sols intentar conrear-se, de forma que passin dels 19 diputats d'ara a, almanco, 23; dos, que el PP tengui raó quan diu que perdrà; i tres, que UM sobrevisqui almanco amb 2 diputats. Com se veu, els socialistes estan esplendorosos de confiança en si mateixos. O de realisme. Així que fien a forces alienes la possibilitat que se faci realitat el miracle per a ells. Deixant a banda l'opció que es bastassin PSOE-UM, la qual superaria amb escreix la condició de miracle, aleshores per assolir la xifra màgica de 30 diputats -o 1 o 2 més si fos el cas que el PP canviàs la Llei Electoral- entre PSOE-PSM-UM-EU-Verds caldria no només que el PP sigui sincer quan diu a porta tanca que pot perdre i que UM aguantàs sinó que, a més, PSM i EU-Verds no haurien de desaparèixer a Mallorca. Els 5 escons que ara sumen només se podrien aprimar com a màxim en un 1 o, a tot estirar, 2. Del contrari, significaria que el PP guanyaria per majoria absoluta.

I si el PP quedàs sense aquesta majoria, aleshores què faria UM? Si s'ha de fer cas a les indirectes informacions que transmeten el profund malestar de Maria Antònia Munar i una part de la cúpula nacionalista amb el pacte que mantenen amb el PP, davant d'una conjuntura hipotètica com la comentada és possible que decidissin intentar el Pacte de Progrés bis. En teoria seria el que més els convendria. Però el cert és que els fets, durant els quasi tres anys d'aliança, no acompanyen gens aquestes suposicions. UM porta una política d'infraestructures exacta a la del PP. No se mou contra els conservadors excepte amb gests cosmètics. I els indicis que amb comptagotes arriben des del fons del mar nacional-conservador indiquen una ferma unió que s'acompanya en superfície d'un vestit de mal rotllo per dissimular. I a banda del que faria UM, també -descomptant la segura actitud favorable del PSOE- cal demanar-se què farien PSM i EU-Verds arribat el cas. Després de la coalició PP-UM que ha convertit Mallorca en quelcom d'impossible retorn endarrere, com se podria explicar la convergència UM/PSM/EU-Verds? No se podria, excepte miracle de pans i peixos en forma de càrrecs a repartir que tenen sempre efectes miraculosos.

Miquel Payeras, periodista

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris