muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Mallorca ets tu...

Mallorca ets tu i els ports esportius, els paisatges desolats per les urbanitzacions i els camps de golf, les construccions il·legals de piscines i xalets de la costa illenca. Mallorca ets tu i Campanet i Búger i sa Pobla i Llucmajor, arrasats i aïllats per les obres faraòniques, per autopistes desproporcionades, per l'especulació urbanística i el neoliberalisme radical.

Mallorca ets tu i els expropiats de les terres limítrofs de les obres innecessàries, l'olor insuportable del quitrà, els paradisos terrenals d'asfalt, el renou de les excavadores... i dels explosius.

Mallorca ets tu i les demolicions a traïció de matinada, el pont del tren, la polseguera i els doblers públics malgastats... Una altra vegada, el menyspreu per les normatives municipals i la riquesa cultural del nostre patrimoni.

Mallorca ets tu i els nous rics amb el transport de grava, les comissions generoses sota mà, la corrupció i el clientelisme, la prevaricació i el caciquisme.

Mallorca ets tu i el regionalisme pessimista, el mallorquinisme de sofà, l'autonomisme folklòric i conformista.

Mallorca ets tu i Menorca, i les Pitiüses, el Principat de Catalunya, el País Valencià, la Catalunya del Nord, la Franja de Ponent, la geografia escrita en la gent.

Mallorca ets tu i l'extrema dreta, el cas Mapau i les majories absolutistes, la supèrbia i l'abús del cotxe oficial, la xenofòbia i l'anticatalanisme visceral, la Conselleria d'Immigració i la manipulació dels nouvinguts.

Mallorca ets tu i el bilingüisme, el genocidi cultural, la persecució ideològica, el model colonial de premsa i televisió, l'apartheid lingüístic i l'espanyolisme imperialista.

Mallorca ets tu i el dèficit fiscal, les zones turístiques deshabitades, els hotels completament buits, el tot inclòs, la targeta verda, l'ecotaxa del PP i el boicot als productes de la nostra terra.

Mallorca ets tu i els fixs discontinus de l'hoteleria, els aturats de sempre per l'estacionalització de la temporada, els contractes fems de la construcció i les factures malpagades de bordells moscovites.

Mallorca ets tu i el dèficit sanitari, les pensions ridícules dels nostres majors, la discriminació continuada dels nostres discapacitats, desenes de dones maltractades per la violència masclista, el preu inassolible de l'habitatge i la hipoteca per als joves de les «noves generacions».

Mallorca ets tu i el preu abusiu de les benzines i del gasoil per als transportistes i els pagesos, l'aparició descontrolada de grans superfícies comercials i la desaparició del teixit productiu del petit i mitjà comerç, la pujada anual de l'IPC i la congelació dels sous dels treballadors.

Mallorca ets tu i jo i la gent i el poble. Volem i exigim un canvi d'arrel en la manera de fer i d'entendre la política, la vida i les coses que ens afecten i ens envolten. Perquè Mallorca sempre seràs i la faràs tu, no els polítics de passada. Només tu decideixes quina Mallorca vols...

Joan Miquel Chacón i Nicolau. Biniali (Sencelles).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris