lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Nevades per Sant Joan, gelades en gran

Acaben el mes de desembre i el 2005 amb fred de veres. A Mallorca s'esperen nevades a cotes baixes. Dissabte que ve celebrarem la darrera jornada de l'any. L'ambient geladíssim, d'onada de fred sec siberià, amb pluja i brusquines, s'imposarà durant bona part de la setmana. Les gelades ja han començat i aquesta setmana podrien aparèixer les temibles gelades negres. Les temperatures baixes ens proporcionaran, sembla que no hi ha cap dubte, un final de desembre d'autèntica amargor meteorològica i amb la vegetació en aturada vegetativa. Segons diuen els pagesos lluners, el febrer de l'any passat es tornarà repetir enguany i això que la lluna no acompanya gaire. L'onada de fred, sortosament, tendrà poca durada. El proper dissabte, dia 31, hi haurà el Girant a les 4 hores i 12 minuts de la matinada i a partir d'aquest dia, segons els nous calendaris, retornarem al bon temps suau d'hivern.

K K K
SANT SILVESTRE, EL DARRER VESPRE. Després de Sant Esteve, el rei de la segona festa, patró dels cavalls i protector dels amnèsics arriba demà Sant Joan, «el de les purgues en gran». L'evangelista, a més de protegir de calabruix, és patró dels gremis d'escriptors, astròlegs, poetes i reporters. Dimecres que ve, dia 28, serà el torn dels Sants Innocents, «que n'hi ha molts i viuen tan contents» i dissabte, dia 31, per descomptat, és l'últim dia de l'any i Sant Silvestre. Diuen que durant la seva nit les bruixes comanden. «Sant Silvestre duu les bruixes pel cabestre». Segurament han estat elles les que han imposat l'actual forma de donar la benvinguda al nou any. Aquest vespre, les Colomes també en fan de festa.

K K K
LA CEBA COM ALTERNATIVA. També podreu aprofitar les dotze campanades per aclarir el temps que ha de fer en el futur 2006 mitjançant el curiós mètode de la ceba. Si a cada una de les batallades de les dotze de la nit del 31 de desembre posau uns grans de sal a dotze trossos de ceba corresponents a cada un dels mesos de l'any, els que resultin aigualits seran plujosos i aquells que la sal hagi quedat sencera seran secs. Potser sigui més divertit que la proposta oficial dels dotze grans de raïm del fatídic i repetitiu cotilló. Diumenge que ve començarà el nou any i el mes de gener. El sol aquest dia és de bon auguri, perquè si «l'any se'n va riguent, bon any vinent».

K K K
COM SERÀ EL NOU ANY? De moment ja disposam d'alguns pronòstics agrometeorològics per al primer trimestre del 2006. Aquests, basats en els mètodes tradicionals i populars, confirmen la perspectiva d'un hivern fred i plujós. El mes de gener serà boirós al principi i a continuació dominaran la tramuntana i el gregal, amb pluges. El febrer presentarà temporals i es produiran danys per gelades per l'arribada de vents boreals i continentals. El març generarà una certa tendència a les pluges, però, de produir-se, seran més aviat febles. Cauran entre mitjan mes i el Minvant de dia 25. En tot cas, sempre convé recordar que «en un any de mal temps fins i tot les velles posen dents».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris