algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Tantes me'n digues

Sancho, Chávez, Anasagasti i Bernat Joan. Bartomeu Sancho és una persona entranyable, però una mica obsedida per l'atmosfera de conspiració perenne en què viuen Cuba i el castrisme. El vaig conèixer acompanyat de Pere Felip quan volien organitzar un partit republicà i catalinero i, molt amablement, es posaren en contacte amb mi per mirar d'acostar-hi ERC. Anys més tard el vaig visitar a l'Havana, al barri selecte on residia amb sa mare nonagenària: em convidà a berenar i a tertúlia amb els seus amics de la Casa Balear (que és pronunciadament castrista). Fou quan em contà la seva primera aventura veneçolana: hi anà des de Cuba per unir-se a la guerrilla del Che, però se'n tornà discretament quan va saber que havien fracassat. A la carta al director que aparegué diumenge passat aDiari de Balears conta: «Els que vam tenir el privilegi de ser testimonis directes de com es van desenvolupar les històriques i decisives eleccions legislatives a Veneçuela vam poder comprovar que la immensa majoria del poble veneçolà recolza el pacífic procés revolucionari i el màxim dirigent Hugo chávez». És a dir, que el bon Tomeu Sancho ha tornat a Veneçuela, aquesta vegada per fer costat al dictador Chávez. La realitat és que, a les urnes, no s'hi acostà «la immensa majoria del poble veneçolà», sinó només un 25 per cent segons dades oficials, i probablement inflades perquè Iñaki Anasagasti, el polític del PNB, ha sabut que figurava entre els votants quan fa anys que no ha estat a Veneçuela (encara que en té la nacionalitat). Em contà això a Brussel·les l'eurodiputat Bernat Joan, una font absolutament fiable. Aquest és el problema dels devots del castrisme: alguns, com Tomeu Sancho, són bona gent, però una mica lloscos.

...i Bush. És precisament la gent com Tomeu Sancho (que consideren Chávez i Saddam Hussein benefactors de la Humanitat perquè s'han oposat als americans) que m'omplen d'incomoditat perquè no gos criticar un cretí retrògrad com Bush per por de ser alineat amb aquest antiamericanisme groller, que és l'únic que sol aparèixer als mitjans de comunicació. I són precisament els congressistes americans, tant demòcrates com republicans, els qui s'oposen a prorrogar la regulació antiterrorista (la Llei Patriota) perquè resulta que permet que el govern escolti converses telefòniques dels ciutadans sense autorització judicial. La democràcia americana, fins i tot quan està encapçalada per un president com Bush, té molts d'aspectes de millor qualitat que la nostra, i no en parlem que la cubana o la veneçolana.

I Zapatero. Però, per a groller, Zapatero, que ha reconegut que les Balears «paguen molts d'imposts i tenen problemes d'infraestructures». Ho ha dit com si ell no hi tengués cap responsabilitat; com qui diu que avui plou i ahir feia sol. Tenim problemes d'infraestructures i a Thailàndia tenen problemes de tsunamis. I què hi podem fer, si la naturalesa és cruel? Comentari de cretí pocavergonya.

I Europa. Segons l'informe de la Fundació de les Caixes d'Estalvis, totes les comunitats autònomes de l'Estat han tengut, en el període 2000-2004, un creixement superior a la mitjana europea, tret de les Balears, que han crescut un 2,86% menys que la UE. Que el creixement espanyol sigui superior a l'europeu és normal perquè Europa cada any regala més d'un bilió i mig de pessetes a Espanya. I que les Balears tenguin un creixement inferior a l'espanyol també és normal perquè, tot i ser tan petitones, regalen a Espanya prop de mig bilió de pessetes cada any (la meitat d'allò que li regala la poderosa i rica Alemanya). I olé la solidaritat!

La COPE. El Consell Audiovisual de Catalunya ha dictaminat que l'actitud de la COPE «respon essencialment a la voluntat de descrèdit públic de tercers i sobre la base de gravíssimes acusacions que no han estat objecte d'una mínima comprovació», i que moltes de les seves expressions «s'orienten clarament a l'insult o la vexació pública de determinades persones i a crear un estat d'opinió pública d'animadversió cap a representants democràtics de la ciutadania, així com donar una imatge denigrada de les institucions catalanes i dels partits que les integren». Fa pocs dies, l'amic Pere Fullana em va aglapir amb l'anticlericalisme d'alguns comentaris meus. Però, si jo som anticlerical, què són els bisbes que controlen la COPE?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris