algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El senyor ha obert el camí des Fangar

Les possessions de la Mallorca tradicional tenien com a un patrimoni els camins que les travessaven. Aquelles vies les mantenien connectades amb l'exterior, possibilitaven el comerç amb els viatgers i donaven nom a la finca i a la propietat. Un dels exemples més il·lustres és el del cardenal Despuig, que va fer passar el camí vell de Bunyola a Valldemossa per davall Raixa.

Però la Mallorca turística i residencial del nostres dies ha donat l'esquena a aquella manera d'entendre la vida i les relacions. La «intimitat» és un valor que s'ha consagrat i, amb aquesta, la «privacitat». Murs i tanques han aparegut pertot arreu. Els propietaris de les grans finques ja no volen saber res dels seus veïns i, tanmateix, hi ha uns drets adquirits i unes servituds que han de complir, per molt importants o multimilionaris que siguin.

El propietari des Fangar -una de les majors extensions de terreny de l'Illa- és un d'aquests senyors rics procedents de l'estranger que tancà la finca i impedí que la gent de Manacor pogués transitar pels «seus» senders tradicionals. Ha estat necessari que la plataforma Camins Públics Oberts ho denunciés una vegada i una altra davant l'opinió pública perquè l'Ajuntament -inicialment poc sensibilitzat- s'hi arribàs a interessar i exigís el dret de pas.

Ahir, finalment, les barreres des Fangar s'obriren. Imaginam que el senyor acata el drecret de batlia que l'obliga. Si no és així, i just ho féu per evitar problemes amb els centenars d'excursionistes, la jornada servirà de precedent a Manacor i a altres municipis amb contenciosos similars.

És cert que l'actual parcel·lació minifundista de Mallorca a causa de la pressió urbanística i immobiliària està desfigurant l'Illa. També resulta decebedor comprovar la permissibilitat institucional amb què succeeix. I, per aquest motiu, és encorajador veure que encara hi ha gent que coneix i sap exigir els seus drets, que són els drets de tots els mallorquins.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris